Skupština o Kosovu i o "kontekstualizaciji": Đurđević Stamenkovski isprozivala opoziciju 1Printskrin RTS

Milica Đurđević Stamenkovski, ministarka i liderka stranke Zavetnici, kao i Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade, bavili su se Kosovom na raspravi u Skupštini Srbije o rebalnsu budžeta.

„Vi i danas pokušavate da tvrdite da je loše bilo odbijanje ulitimatuma 1999. i da je loše to što je sadašnja Vlada pristala na neke ustupke i kompromise“, rekla je između ostalog, Đurđević Stamenkovski ističući govor koji je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, juče održao pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Sinoć je nedovmislelno i jasno rečeno u UN da Srbija neće odustati od Kosova, istakla je ministarka.

„Žalosno je da ni jednom rečju ne osudite velikoalbanske pretenzije Aljbina Kurtija, nego teret odgovornosti stavljate na Beograda. Aplauz možete da dobijete samo od prištinskih instittucija i zagovornika nezavisnost Kosova“, rekla je obraćajući se opoziciji.

„Ako vi u srpskom parlamentu kažete da je to gotovo i da je to nezavisno, ne smem da zamislim šta biste rekli u Njujorku, verovatno i da je završeno u Vojvodini i da tamo priznamo neku nezavisnu državu“, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Možete da dobacujete i da vređate, ali ne možete da me uplašite, poručila je ona na dobacivanja iz poslaničkih klupa.

Treba da se prizovete pameti i svesti i da znate da politička ostrašćenost ne sme da vas vodi da budete protiv svoje zemlje, ne smete da budete deo jedne koalicije koja nam otima našu zemlju, našu kolevku, dodala je.

Ukoliko više mrzite vlast nego što volite Srbiju, onda je potpuno logično ovo što radite, oprostite ali mi nismo pristali na podaničku logiku, ne mislimo da Vlada treba da digne ruke od svoje zemlje i od svog naroda, navela je ministarka pitajući opozicione poslanike „koju poruku šaljete Srbima na Kosovu, da su oni dijaspora“.

Ne čudi me što to činite, zato što je bilo među predstavnicima vaše koalicije onih koji su tvrdili da je Kurti inteligentan i da ćemo se sa njim lakše dogovoriti, ali ova Vlada ne može sa njim da se dogovori, mi možemo da se dogovaramo samo u okviru Rezolucije 1244, poručila je.

„A vi ako ćete se dogovarate, nastavite, gde god se srećete, na frakcijama Evropskog parlamenta. Nemojte iznositi u srpskoj Skupštini stav da je Kosovo i Metohija završena priča i da mi od toga moramo da dignemo ruke, jer nikad dignuti ruke nećemo“, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski.

Skupština o Kosovu i o "kontekstualizaciji": Đurđević Stamenkovski isprozivala opoziciju 2
Printskrin RTS

Peđa Mitrović (SSP) je reagovao rekavši da je ministarka Stamenkovski pričala van dnevnog reda, i optužio predsedavajuću Marinu Raguš (SNS) da krši Poslovnik. Rekao je da ministarka govore može da vežba kući pred ogledalom, da će biti sednice Skupštine o Kosovu, pa da tu može da priča o tome.

Dve trećine poslanika nije govorilo o temi dnevnog reda, kada kažem da je tako, prebaci mi se da je to kontekstualizacija, uzvratila je Raguš.

„Već 12 godina slušam kako ćemo priznati Kosovo, i to se nije desilo, dođu izbori na Kosovu i svi Srbi glasaju za Srpsku listu“, rekao je prethodno potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin.

Neki od govornika ovde, prepoznaćete ih po tome što uvek uralaju,  su pokušali da odu u Priboj,  tamo je Nićifor Aničić organizovao veliki protest, ali taj je em došao u bermudama, em je doveo samo 20 ljudi, rekao je još Vulin.

Na to je Srđan Milivojević (DS) reklamirao povredu Poslovnika, a Marina Raguš je rekla da je njeno diskreciono pravo da proceni da li će nekom dati pravo na repliku po povredi Poslovnika, te da se o tim povredama poslanici mogu izjasniti u danu za glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari