Nastavak napetosti u Nišu: Odbornici verifikovali mandate, ali nije jasno na osnovu koje odluke (VIDEO) 1Foto: Z. Miladinović

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Niša verifikovani su mandati odbornika, uz sporenje vlasti i opozicije oko toga za koju odluku se glasa.

Za verifikaciju mandata glasalo je svih 60 odbornika koji su prisustvovali sednici. Svi oni su položili zakletvu.

Za odluku o verifikaciji mandata, donetu na osnovu rešenja Gradske izborne komisije, glasalo je 30 odbornika Skupštine grada iz koalicije oko Srpske napredne napredne stranke i Ruske stranke.

Za odluku o verifikaciji mandata koja je trebalo da bude doneta „na osnovu izveštaja Verifikacione komisije Skupštine grada“ glasalo je 30 odbornika opozicije, zahtevajući da se ova formulacija unese u zapisnik.

Razlika između ovih odluka je što različito „vide“ odbornika Ruske stranke Tihomira Perića.

U odluci donetoj na osnovu rešenja GIK Perić se navodi kao odbornik, a u odluci koja bi trebalo da bude doneta na osnovu izveštaja Verifikacione komisije Periću mandat nije verifikovan.

U Poslovniku o radu Skupštine grada navodi se da odluka o verifikaciji mandata treba da bude doneta „u skladu sa izveštajem Verifikacione komisije“.

U tročlani Verifikacionoj komisiji bila su dva predstavnika opozicije i jedan predstavnik liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“.

Problem je, međutim, što je predsedavajuća konstitutivnoj sednici, najstarija odbornica Mirjana Lapajne, na glasanje stavila odluku donetu na osnovu rešenja GIK, u kojoj se verifikuje mandat Periću.

Prema odluci GIK, koalicija oko SNS ima 30 mandata, opozicione liste GG „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i „Kreni-Promeni“ takođe 30, a Ruska stranka jedan mandat.Na osnovu ove odluke, SNS može da formira vlast uz pomoć Ruske stranke Skupština grada ima 61 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari