Aleksandar Vučić počasni građanin Subotice: Skupština grada danas usvojila odluku 1Foto. J. Patarčić/Danas

Nakon jednočasovne rasprave, odbornici Skupštine grada Subotice usvojili su na današnoj sednici odluku da najviše gradsko zvanje u 2023. godini ponese predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odluku da se Aleksandru Vučiću dodeli zvanje Počasni građanin Subotice podržalo je 49 od 53 prisutna odbornika, nakon čega je pozicija ustala i aplauzom pozdravila usvajanje, kako je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao, istorijske odluke na istorijskoj sednici za ovaj grad i njene građane.

Prema njegovim rečima, argumenata da predsednik Srbije ponese ovo zvanje je pregršt, a glavni su dovođenje stranih investicija u Suboticu, od kojih je izdvojio kompaniju “Bojsen”, proširenje zaposlenja u kompaniji “Simens”, otvaranje pogona kompanije “Ametek”, kao i “Gordona” koji funkcioniše u okviru kompanije “Kalcedonija”.

Naveo je i program “Čista Srbija” u okviru kojeg će se izgraditi 110 kilometara kanalizacione mreže i dva prečistača otpadnih voda u Subotici, projekat brze pruge Beograd-Budimpešta, rekonstrukciju i izgradnju Narodnog pozorišta Subotica, Doma za decu ometenu u razvoju “Kolevka”, Gerontološkog centra, završetak Akva parka na Paliću, te učešće u obnovi kulturnih ustanova na teritoriji grada.

Aleksandar Vučić počasni građanin Subotice: Skupština grada danas usvojila odluku 2
Foto: J. Patarčić/Danas

“Ovo je danas bila ta prilika, da iskoristimo priliku da jednim malim gestom uzvratimo sa zahvalnošću našem predsedniku za sve ono što radi za ovaj grad i njegove građane, a da ne pričam da je obećao, a znam da će on to ispuniti, da će uskoro početi rekonstrukcija Opšte bolnice Subotica, koja će, nakon završetka, biti jedan moderan regionalni klinički centar prema kome gravitira preko 250.000 korisnika”, rekao je gradonačelnik Bakić.

Odluku su podržali i koalicioni partneri iz Saveza vojvođanskih Mađara, a kako je obrazložio predsednik odborničke grupe Janoš Nagel, predlog je prihvatljiv i odgovara ovom političkom trenutku, iako Aleksandar Vučić nije stanovnik Subotice i ne vezuje se strogo za ovaj grad.

“To sam rekao zato što se zvanje Počasni građanin dodeljuje onim istaknutim ličnostima koji su imali konkretan doprinos i život na teritoriji grada Subotice i to je bilo opredeljenje Saveza vojvođanskih Mađara da se toga moramo pridržavati i da za zvanje Počasni građanin Subotice po pravilu treba da predložimo takve ličnosti čiji se život i delo vezuje za Suboticu strogo. Međutim, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, takva je ličnost koja je izuzetno značajna politička figura u trenutnom političkom životu Srbije, a takođe nesporno je da je on imao veliki doprinos u ostvarenju određenih kapitalnih projekata koji se vezuju za Suboticu i gospodin Aleksandar Vučić je uvek pokazivao dužnu pažnju problemima našeg grada. To su razlozi zbog kojih smo smatrali da možemo napraviti izuzetak s obzirom na to da je predloženi kandidat predsednik Republike koji se sa uvažavanjem uvek odnosi prema Subotici i zaslužuje da bude Počasni građanin našeg grada”, rekao je Nagel, dodajući da Vučić zaslužuje dužnu pažnju i zbog unapređenja odnosa sa Mađarskom.

Aleksandar Vučić počasni građanin Subotice: Skupština grada danas usvojila odluku 3
Foto: J. Patarčić/Danas

Među malobrojnim odbornicima koji nisu podržali odluku da se najviše gradsko zvanje dodeli Aleksandru Vučiću bio je Miroslav Milojević, predsednik odborničke grupe Pokreta građanske Subotice, koji je rekao da uz sve kontroverze u ovom predlogu, pre svega, uslovi pod kojima se proglašava Počasni građanin Subotice nisu ispunjeni.

“Druga stvar su motivi zbog kojih je gradonačelnik predložio Aleksandra Vučića za dodelu zvanja Počasni građanin Subotice. Smatramo da se tu radi o dodvoravanju predsedniku Aleksandru Vučiću i premeštanje u predsednikov bagaš, tj. stavlja mu se jedna politička omča oko vrata vezana u Gordijev čvor da on sa sobom ponese sve neuspehe, sve kriminalne radnje i sve loše što se dešavalo u ovom gradu, počev od afere starter, afere Akva park, afere u ‘Našoj radosti’ i brojne druge afere koje bi tražile jedno određeno vreme da se sve to nabroji. To su bili razlozi zbog kojih nismo podržali predlog da se gospodin Aleksandar Vučić imenuje za Počasnog građanina”, istakao je Milojević.

Aleksandar Vučić počasni građanin Subotice: Skupština grada danas usvojila odluku 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Robert Damjanović Čokić, zamenik predsednika odborničke grupe DSHV – LSV – ujedinjeni za demokratsku Suboticu, naglasio je da su mislili da, kako je rekao, veće sramote od dodeljivanja zvanja Počasni građanin Subotice Tomislavu Karadžiću ne može biti, ali da su se danas razočarali.

“Subotičani imaju značajne ljude koji su svojim životom i radom doprineli slavi i ugledu Subotice, a predsednik Republike Srbije to svakako nije”, rekao je kratko Damjanović Čokić.

Aleksandar Vučić počasni građanin Subotice: Skupština grada danas usvojila odluku 5
Foto. J. Patarčić/Danas

Na današnjoj sednici Skupštine grada Subotice usvojena je, između ostalog, i odluka da se priznanje Pro Urbe u 2023. godini dodeli poslastičarnici “Pelivan” i urologu specijalisti dr Nandoru Šejmešiju.

Diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja Pro Urbe dobitnicima će biti uručene na Dan grada, 1. septembra, na svečanoj sednici Skupštine grada Subotice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari