Skupština Kosova usvojila Deklaraciju o Srebrenici 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Skupština Kosova danas je na vanrednoj sednici usvojila Deklaraciju o odavanju počasti i sećanju na žrtve masakra u Srebrenici 1995. godine.

Zamenik predsednika parlamenta Bahrim Šabani, koji je iz multietničke zajednice, rekao je da Skupština Kosova visoko ceni usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici iz 1995. godine, kao i iznete stavove i argumente u njoj.

„Kosovo kroz ovu izjavu snažno podržava ocenu Generalne skupštine UN da je krivična odgovornost po zakonu za zločin genocida individualizovana i da se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj grupi ili drugima, ili bilo kojoj grupi u celini“, kazao je Šabani.

On je naveo da je Kosovo Deklaraciju o Srebrenici donelo „u znak podrške Rezoluciji Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici“.

Istakao je da Deklaracija predstavlja „čvrstu posvećenost“ Kosova održavanju stabilnosti i promovisanju jedinstva različitosti u Bosni i Hercegovini, „potvrđujući protivljenje Republike Kosovo nekažnjivosti za genocid, zločine protiv čovečnosti, ratne zločine ili druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava“, uz zahtev za „održiv mir, pravdu, istinu i pomirenje“. „Povodom ovog dana, Kosovo će organizovati posebne događaje i aktivnosti u znak sećanja i odavanja počasti žrtvama genocida 1995. godine u Srebrenici, kao i odgovarajuće aktivnosti edukacije i podizanja svesti javnosti“, dodao je Šabani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari