Zbog snimka razgovora sa Radoičićem postavljena žuta traka u Skupštini Kosova 1Milan Radoičić: Foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U javnosti je juče obelodanjen, navodni nastavak telefonskog razgovora na relaciji Kusari Ljilja – Radoičić. Ovo je prva tema koja se našla na današnjoj sednici kosovske Skupštine, koju je potegla opozicija. Uz teške optužbe na račun šefice vladajućeg Samoopredeljenja, zatražili su čak da se rasprava o tome što je „u odlukama o minimalnoj zaradi na Kosovu učestvovao Radoičić“ uvrsti danas kao posebna tačka dnevnog reda.

Kako to nije prošlo, sednicu su napustili. Prethodno im je sama Kusari Ljilja odgovorila kontraopružbama na saradnju koju su upravo oni imali sa istim čelnicima Srpske liste u vreme dok su bili na vlasti, pre svega ponovivši i ovde da se radi ponovo o montiranim snimcima.

Novi deo navodnog razgovora Milana Radoičića i Mimoze Kusari Ljilje, kom je posredovao Slavko Simić, iz juna 2022. godine – sada je objavio portal Paparaci.

Ovaj navodni deo njihovog razgovora – bio je usredsređen na zakonodavnu agendu, konkretno na Nacrt zakona o minimalnoj zaradi i izglasavanje kandidata za sudijsku funkciju u Ustavnom sudu, piše Paparaci:

„… Vidi, preneo mi je Slavko da su vam potrebni naši glasovi oko zakona o minimalnoj zaradi i oko glasanja za sudiju ustavnog suda“, tvrdi Radoičić.

„Da?“, potvrđuje šefica poslanika LVV.

„Ne vidim nikakvu prepreku da mi vama pomognemo oko toga, ali imamo mi neke zahteve koje ti treba da vidiš sa tvojim šefovima da pomognu“, kaže Radoičić Kusari-Ljilji.

„Aj da vidimo sada“, kaže Kusari Ljilja Radoičiću.

„Evo ovako, pošto je taj zakon u utorak, videćeš se ti sa Slavkom u ponedeljak, a mi smo na vezi svakako, ja tebe pozdravljam i evo ti Slavka“, kaže Radoičić.

„Ništa kolega, vidimo se mi u ponedeljak, pa dogovaramo dalje“, kaže Simić.

„Vidimo se u ponedeljak“, odgovara ona.

Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, podseća se u ovom tekstu, u načelu je usvojen u Skupštini Kosova 14. juna 2022. godine, nekoliko dana nakon ovog razgovora Kusari-Ljilje i Radoičića.

Kusari Ljilja na meti opozicije u Prištini, nalepili joj žutu (policijsku) traku oko govornice

Zbog snimka razgovora sa Radoičićem postavljena žuta traka u Skupštini Kosova 2
Kalixo/Kossev/Printskrin

Šefica Poslaničke grupe Samoopredeljenja danas se pojavila na sednici kosovske Skupštine. Prethodno, ona je za medije ponovo opovrgnula instinitost ovih snimaka.

Tvrdi da je reč o montaži, još jednoj, kao što je bio slučaj i ranije. Navela je da se slučajem bave pravosudni organi i policija, uz teške optužbe na račun Slavka Simića, te same Srpske liste.

Ipak, to nije sprečilo opoziciju da je već na početku redovne sednice optuže za „nacionalnu katastrofu“, koju je ovime nanela. To je poručio danas poslanik LDK, Arben Gaši:

„Ovo je užas demokratije i načina predstavljanja Kosova. On je terorista koji je počinio zločine na Kosovu. Razumljivo je da političke grupe u parlamentu treba da se međusobno koordiniraju, ali ne sa kriminalcima. Kosovski interes više nije usaglašen sa Milanom Radoičićem. Zašto bi Samoopredeljenje trebalo da razgovara sa njim, šta predstavlja Samoopredeljenje u ovom slučaju, koje su demokratske vrednosti ove stranke? Dakle, ovde treba da budu predstavljene vrednosti demokratije, institucionalizacije, a ne vrednosti ove bitange. To je nacionalna katastrofa na najjednostavniji način. Nacionalnoj katastrofi ne treba aplaudirati“.

PDK, odnosno Abeljard Tahiri, zatražio je posebnu skupštinsku raspravu, odnosno da se u dnevni red za danas ubaci i tačka – „umešanost Radoičića u donošenje odluka kosovske skupštine“.

Čak je kazao da njegova stranka neće ni o čemu drugom glasati, sve dok Kusari Ljilja na čelu parlamentarne grupe Samoopredeljenja:

„Ona je kontaminirala ovu Skupštinu!“.

Zatim je oko govornice, u trenutku kada je Mimoza Kusari Ljilja izašla da se obrati, nezavisni poslanik odnosno bivši član samoopredeljenja, Haki Abazi postavio žutu (nalik policijskoj) traku sa natpisom „Opasnost“.

Kusari Ljilja je i tako nastavila da se obraća, brani i odgovara kontraoptužbama.

Sve optužbe koje je danas čula na svoj račun nazvala je klevetama i izmišljotinama.

One najglasnije danas, mislivši na PDK, optužila je da su upravo oni usko sarađivali sa Srpskom listom i samim Radoičićem, tada kao podpredsednikom te stranke a u vreme kada su oni bili na vlasti.

„Šta će biti kad izađu u javnost fotografije poklona za Radoičićevu decu, sa useljenja u njegovu kuću…?“

Kusari Ljilja ih je upitala:

„Zamislite kada izađu fotografije sa inauguracije Radoičićeve kuće. Zamislite kada izađu slike poklona za decu Radoičića od funkcionera i čelnika kosovske vlade. Zamislite kad izađu ko je posećivao i ko stoji iza posla”.

„Abeljarde, ti nikako ne možeš da pričaš i pripišeš saradnju koju si ti imao sa Srpskom listom. Zato hoćeš da klevetaš i falsifikuješ. Toliko vam nedostajetu, jer ih nema ovde ovih 28 meseci sa Kurtijevom vladom. Sa ovom pozicijom Srpska lista nije u Skupštini. Ako ne možete da ih naterate da vam pomognu, morate da izmišljate. Od juna 2022. Slavko Simić nije sedeo na ovim mestima. Radoičića (za vreme Vlade Kurti) progone Interpol i Kosovo i naravno da nema šanse da se vrate na Kosovo, nikada, samo sa vezanim rukama. Kada govorite o tim saradnjama, podsećam vas, Tajm Kadrijaj, da ste u Vladi u kojoj ste bili sedam sati u Skupštini čekali da Srpska lista dođe iz Beograda da glasate da Haradinaj postane premijer“.

I na samoj sednici je ponovila da je reč o snimku koji je montiran i izmišljen.

Nakon što u dnevni red nije uvršten predlog Abeljarda Tahirija, da se posebno o ovom slučaju raspravlja – opozicija je u većini napustila sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari