Skupština o zabrani istraživanja litijuma krajem septembra? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da će sednica Skupštine Srbije na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije za izmenu zakona, kojom se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, biti održana „verovatno krajem septembra“.

„Jako mi je drago da su bukvalno sve opozicione poslaničke grupe podržale predlog ovog zakona i zato ćemo imati sednicu. To je jako važna stvar. I bez obzira na sve razlike koje imamo, a razlikujemo se politički, ideološki, kako god, ali oko ove teme smo se svi dogovorili, jer svi shvataju koliki je značaj i važnost ove teme“, rekao je Aleksić danas na tribini NPS ;u Kniću.

On je kazao da je litijum „nadpolitička tema“ koja nije stranačka, već životna, kao i da u vezi sa tim predstoji „velika borba“ .

„Ne znam kolika je i kakva muka naterala vlast da se ovoliko zalaže za nešto za šta i oni znaju da nije dobro za našu zemlju, ali to ne treba ; nas da brine. Mi moramo da ; ih u ovome sprečimo na svaki mogući način, a mislim da građani Srbije, i političari i ugledni pojedinci u društvu, moraju biti na jednom jedinom, zajedničkom zadatku, a to je da spasimo Srbiju od namere aktuelne vlasti u Srbiji i određenih svetskih kapitalista“, istakao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, opozicija će na sednici Skupštine Srbije ; o predlogu izmena zakona „govoriti ozbiljno“, naspram vlasti koja će raspravu o toj temi, „kao što to čini i sa drugim temama, pretvoriti u rijaliti“.

On je još istakao da je iz vrha vlasti u medijima nametnuta debata o tome da opozicija nije za trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, što je on demantovao.

„Zabrana je zabrana i ona važi do momenta kada neko nekad to ne promeni ili ne ograniči, a to zavisi samo od vlasti“, smatra Aleksić.

Poručio je da ako predsednik Srbije „sluša narod“, treba da uradi onošto narod u ovom trenutku traži.

Dodao je da će iz opozicije učiniti sve da podignu svest građana, ali i ubede one koji se kolebaju da shvate „šta se dešava u Srbiji i kolika je opasnost“.

Aleksić je istakao da aktuelna vlast nije bila u stanju da reši problem i uvede red u oblast odlaganja smeća, a sada priča kako će da obezbedi da 1.100 tona ;sumporne kiseline bude izolovano od prirode i živog sveta.

Napomenuo je i da se na prste jedne ruke mogu danas da izbroje gradovi koji imaju sisteme za prečišćavanje otpadnih voda.

„Danas Beograd kao metropola svu svoju kanalizaciju pušta u Savu i Dunav. A pričamo o sofisticiranom rudarstvu – to je smešno“ zaključio je Aleksić.

Poslanici opozicije predali su 10.septembra Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje predviđaju zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, i zatražili da se sazove vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se razmatrala izmena tog propisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari