Konačno poznat datum konstitutivne sednice Skupštine Novog Sada 1Odbornici pred glasanje za početak projekta Novi Sad na vodi, foto: A.L./Danas

Konstitutivna sednica Skupštine grada Novog Sada sazvana je danas za 7. avgust, a na njoj će biti potvrđeni mandati odbornika, izabran predsednik Skupštine grada i organi tog tela.

Na lokalnim izborima održanim 2. juna koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je 45 od ukupno 78 mandata, a izborna lista udružene opozicije „Udruženi za slobodan Novi Sad“ dobila je 21 mandat.

Izborna lista „Dr Savo Manojlović – i ja sam Novi Sad – Kreni – promeni“ osvojila je osam mandata, izborna lista „Heroji – Miša Bačulov“ tri mandata, a Savez vojvođanskih Mađara (SVM) jedan mandat.

U periodu između lokalnih izbora i sazivanja konstitutivne sednice Skupštine grada, 28. juna održana je sednica lokalnog parlamenta u starom sazivu, što je opozicija ocenila kao „amoralan potez“ vlasti.

Ocenili su da je takvim postupkom gradska vlast želela da onemogući opozicione odbornike da se izjašnjavaju o velikom broju „problematičnih tačaka“.

Prema njihovim rečima, sve to je urađeno zbog „potreba naprednih investitora koje su iznad prava velikog broja Novosađana koji su 2. juna glasali za opoziciju i koji žele da njihovi predstavnici učestvuju u donošenju važnih odluka“.

U starom sazivu Skupštine grada gotovo da nije bilo opozicionih odbornika, jer je najveći deo opozicije bojkotovao lokalne izbore koji su održani 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari