BLOG (UŽIVO) Skupstina konačno zaseda o litijumu: Zašto zabraniti kopanje? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Sednica Skupštine Srbije o zabrani kopanja litijuma, koju traži opozicija, dugo najavljivana i dva puta zakazivana, počela je u 11 sati, nakon što je njeno održavanje bilo odloženo usled nedostatka kvoruma. Pred poslanicima će se naći ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas boravi u poseti Hamburgu, a premijer Miloš Vučević je u poseti Severnoj Makedoniji.

Prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine zakazana je za danas, 7. oktobar, sa početkom u 10 časova. Na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka – predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma.

Predlog izmena Zakon potpisalo je 86 poslanika Ekološkog ustanka, grupe Narodni pokret Srbije-Novo lice Srbije, grupe Mi snaga naroda – prof. dr Brnaimir Nestorović, kolicije NADA, MI – Glas iz naroda, Srbija centar, Demokratske stranke, Zeleno-levog fronta, Stranke slobode i pravde, Pokreta slobodnih građana i samostalni poslanici Ana Oreg, Šaip Kamberi i Ahmendin Škrijelj.

Predlog kaže da se dozvole za sprovođenje istraživanja litijuma i bora, koje su trenutno važeće, neće moći produžiti nakon što izmenjeni zakon stupi na snagu. To znači da će firme koje već imaju dozvolu za istraživanje ovih resursa morati da je završe u okviru postojećeg roka, bez mogućnosti produženja.

12.09 Poslanica Nestorović je podsetila na sve ekološke rizike koje donosi realizacija projekta Jadar ocenivši da je nekritički i nepromišljeno odobren i prepušten Rio Tintu.

– Srbija je država u kojoj se netransparentnim dogovorom mogu ostvariti često ishitreni i nepormišljeni projekti. Govoreći o projektu Jadar sa meštanima Gornjih Nedeljica predsednik Vučić je rekao da nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je to prvobitno planirano što najneposrednije pokazujen koliko je projekat Jadar nekritički i nepromišljeno odobren i prepušten Rio Tintu – poručila je.

11.55  Tokom izlaganja Nestorović poslanik Jovanović Ćuta podigao transparent „Nećete kopati“, usled čega je predsedavajuća prekinula izlaganje da pita poslanika Jovanovića da li sumnja u oratorske sposobnosti poslanice Nestorovič i da li smatra „da joj trebaju titlovi“.

BLOG (UŽIVO) Skupstina konačno zaseda o litijumu: Zašto zabraniti kopanje? 2
Foto: Printskrin ParlamentSrbija

Ćuta je oštro odgovorio Brnabić i poručio joj da siđe sa mesta presedavajuće.

– Siđi dole pa se obrati, prekini da prekidaš ljude – rekao je.

11.45 Tokom izlaganja Nestorović kao ovlašćenog predlagača, predsednica skupštine ju je prekinula kako bi opomenula poslanika Radomira Lazovića, nakon čega je Nestorović zamolila Brnabić da ne prekida njeno izlaganje.

Kada je buka tokom izlaganja krenula da dolazi iz poslaničkih klupa vladajuće koalice, Brnabić nije reagovala uz obrazloženje da je zamoljena da ne prekida izlaganje.

11.32 Otvoren načelni pretres predloženih izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Poslanica Ekološkog ustanka i ovlašćeni predlagač Danijela Nestorović poručila je da se ovim izmenama obustava eksploatacije ruda navedenih u ovom predlogu ne obustavlja samo do sledeće vlasti već do sledeće generacije.

– Vlast vas je prethodnih dana direktno lagala, bez litijuma neće biti nikakve apokalipse, bez litijuma neće biti nemaštine. Sa litijumom nećemo biti okićeni parama. Za ljude u Nedeljicama je bitno da žive koliko-toliko zdravo, za njih je med, kukuruz. Oni rade od jutra do sutra i to je razlika između njih i Ane, Aleksandara, Dubravke – poručila je

Ponovila je ranije izjave visokih funkcionera vlasti u periodu kada je obustavljen projekat „Jadar“ ukazujući na nedoslednosti u njihovim izlaganjima.

Nestorović se osvrnula i na postupanje sudstva u procesu obustavljanja i ponovnog pokretanja ovog projekta, ističući sve propuste koje su napravljeni tokom procesa njegovog ponovnog pokretanja ocenjujući ovu odluku suda protivzakonitom.

11.26 – Tražimo dopunu dnevnog reda i da se na njemu nađe odluka za formiranje komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa nepostupanjem ns u čak tri saziva po narodnoj inicijativi o zabrani ispopavanja litijuma – poručio je kopredsednik Zeleno-levog fornta Radomir Lazović.

BLOG (UŽIVO) Skupstina konačno zaseda o litijumu: Zašto zabraniti kopanje? 3
foto: R.Z./ATAImages

Lazović je ponovio da je ova inicijativa, koju je pokrenuo savez ekoloških organizacija, u maju 2022. godine prikupila 38000 overenih potpisa i da je ovo legalan zakonski mehanizam kojim građani raspolažu i optužio vladajuću koaliciju da je  ovu inicijativu ukrala sa skupštinkse pisarnice.

11.22 Usvojena prva predložena tačka dnevnog reda što je predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. „Za“ je glasalo 220  narodnih poslanika, nije glasalo tri, a uzdržanih nije bilo.

11.14  Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić pozvala poslanike vladajuće koalicije da obezbe uslove za održavanje sednice. U sali je, prema elektronskoj evidenciji, nakon pauze prisutno 223 narodnih poslanika čime je ostvar kvorum za rad. Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta tražio je reč po povredi oslovnika i pre utvrđivanja kvoruma.

BLOG (UŽIVO) Skupstina konačno zaseda o litijumu: Zašto zabraniti kopanje? 4
foto: R.Z./ATAImages

10.47 Poslanik Milenko Jovanov (SNS) poručio je u holu skupštine da su poslanici vladajuće koalicije, neubacujući svoje identifikacije prilikom zaključivanja kvoruma,, želeli da pokažu koliko je opozicionih poslanika došlo na današnju sednicu i kakav je, zapravo, njihov odnos prema temi današnjeg zasedanja – rudarenju litijuma.

– Videli ste i sami kako je počela danasnja sednica koja je odrzana na zahtev 86 poslanika, a od njih toliko danas ih je u sali 69. Petnaest poslanika, koji su potpisali ovaj zahtev, danas nije došlo – poručio je Jovanov.

10.38 Poslanik Branko Pavlović (Mi – glas iz naroda), poručio je predstavniicma medija u holu narodne Skupštine da poslanici vladajuće koalicije nisu ubacili svoje kartice, jer su hteli da pokažu da opoziciji nije dovoljno važno da se održi sednica o litijumu.

On tvrdi da oni koji nisu bili tu zapravo saradjuju sa vlašću, a da će danas u toku dana izaći i sa listingom tih imena.

Opozicija mora da pokaže ozbiljnost prisitnoscu od 84 poslanika koliko je podne zahtev, poručio je Pavlović.

10.05 Nije utvrđen kvorum za održavanje sednice Narodne Skupštine, čime je njeno održavanje pomereno za 11 časova, sopštila je predsednica Skupštine Ana Brnabić.

BLOG (UŽIVO) Skupstina konačno zaseda o litijumu: Zašto zabraniti kopanje? 5
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Podsećamo, da je ova sednica trebalo da bude održana 30. septembra, tokom vanrednog zasedanja, ali se to nije dogodilo, pa je predsednica Skupštine Ana Branabić zakon stavila na dnevni red redovnog zasedanja odmah po njegovom početku, nekoliko minuta iza ponoći 1. Oktobra.

Opozicija se u petak sastala sa meštanima Gornjih Nedeljica, obišla lokacije predviđene za izgradnju rudnika litijuma, i prema rečima nekih poslanika, dobila podršku da zastupa njihove interese na sednici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari