litijumfoto (BETAPHOTO/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković)

Treći dan zasedanja Skupštine o litijumu npočeo je u 10 sati. Na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka, opozicioni predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma, a kao i prethodnih dana, očekuje se da če na pitanja poslanika i danas odgovarati resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Protekla dva dana zasedanja prošli su u napetoj raspravi između predstavnika opozicijie i pozicije. Dok predlagači zakona insistiraju na ekološkim rizicima koje donosi ovaj projekat, vlast svoje argumente zasniva na potencijalnoj ekonomskoj dobiti usled otvaranja rudnika i navodima da će Srbija u slučaju prekida projekta morati da plaća veliku odštetu.

I na jučerašnjoj sednici, opozicija je oštro kritikovala planove za eksploataciju litijuma, ističući ekološke rizike projekta Jadar, uključujući potencijalno zagađenje zemljišta i vodotokova.

Ministarka energetike, Dubravka Đedović Handanović, ponovo je insistirala da u svi radovi u okviru projekta obustavljeni dok se ne uradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu, uz obećanje da neće biti nastavka bez saglasnosti građana.

12.06 Ministarka energetike poručila je poslaici Nestorović da ne razume zašto već danima u Skupštini čita „neka pisma“ jer nije poštar, nego ovlašćeni predlagač.

Đedović Handanović dodala je da su motivacije profesora Ristića da govori protiv eksploatacije pre svega političke isprovocirane njegovim neuspehom na izborima 2023. godine.

12.01 Brnabić je rekla da je „Nestorović probušene gume prijavila policiji tek nakon što ju je ona pitala da li je prijavila, a ona odgovorila potvrdno“.

– Toliko o kredibilitetu vašem. Lažete i varate i lažete i varate i lažete i varate – rekla je predsednica Skupštine.

11.58 Nestorovič je poručila da je do sada uvek postupala po pravilniku ali da se osetila dužnom da pročita pismo profesora Ristića jer je bio pomenut mnogo puta tokom zasedanja.

– Nema odstupanja, nema kopanja, nema referenduma, Rio Tinto – Marš iz Srbije – zaključila je.

11.54 – Ali sad zaista da prestano od ove Skupštine da pravimo cirkus – rekla je predsedavajuća Paunović prekinuvši poslanicu Nestorović uz obrazloženje da usled brojnih opomena da se drži teme predloga Zakona, ona to nije uradila.

– Ovde ste u obavezi da svoje kolege narodne poslanike, uključujući i mene, ubedite da ste u pravu sa predlogom tog zakona i ajde da uradite taj posao – rekla je Paunović i vratila reč poslanici.

11.40 Danijela Nestorović (EU) poručila je da lični napadi odgovaraju samo ministarki, a potpm pročitala pismo Ratka Ristića, dekana Šumarskog fakulteta u kom se osim propusta koje je kompanije Rio Tinto napravila u ranijim projektima ističe i odgovornost predsednika Vučića po ovom pitanju.

Ristić je u pismu naveo da se struka već oglasila po ovom pitanju, a da kao jedino rešenje da se spreče mogući rizici po životnu sredinu vide ukidanje projekta.

– Zašto je Vlada protivustavno preuzela nadležnost za uređivanje politike u oblasti rudarstva posebno što Srbija nema važeću strategiju upravljanja mineralnim i drugim geološkim resursima – navedeno je u pismu, a Ristić je takođe upitao kako se predsedniku Vučiću, kao diplomiranom pravniku, provakli ovako krupni pravni propusti.

11.34 Ministarka energetika je ponovo poručila da Srbija raspolaže jednim od najvećih zaliha litijuma u Evropi i da je neminovno da će do iskopavanja doći ako studija pokaže da eksploatacija može da se sprovede bezbedno.

Poručila je da je ovo velika razvojna šansa za Srbiju, a da opozicija želi tome da stane na put jer oni za vreme svoje vlasti nisu uspeli da realizuju ovako unosan projekat.

Đedović Handanović je ponovila da opozicija zbog neznanja i neupućenosti u temu o kojoj se raspravlja pribegavaju napadima na ličnoj osnovi.

11.32 Brnabić je poručila da je aktuelna vlast možda davala i ukidala dozvole, ali da je prethodni režim menjao Zakon kako bi došlo do istraživanja i eksploatacije ove rude i time Srbiju stavili u mnogo težu poziciju.

11.20 Poslanici opozicije Lazović (ZLF) i Lutovac (DS) ponovo su pozvali predsedavajuću Kovač da odgovorno vodi sednicu i izriče opomene za uvrede upućene opozicionim poslanicima.

11.12 Predsednica Skupštine sišla je u poslaničke klupe kako bi učestvovala u raspravi.

Poručila da joj deluje da se ova tema, za koju opozicija kaže da je borba njihove generacija, raspada kao kula od karata zato što se nisu udostojili da se na sednici pojave, a za nju ni da se spreme, pa d se su zbog toga prešli na lične uvrede, a da o zakonu ništa nisu čuli.

11.22 Poslanik Milenko Jovanov (SNS) poručio je da opozicija tokom sednice najmanje priča o predlogu Zakona i da nije iznela ni jedan argument koji bi ubedio pripadnike valdajuće koalicije da za ovaj predlog glasaju.

11.13 Slobodan Ilić (SRCE) ukazao je predsedavajućoj na ozbiljnu povredu poslovnika jer nije reagovala kada je poslanika SNS Bakarec Zdravku Ponošu tokom izlaganja dobacio psovkama i uvredama.

Peđa Mitrović (SSP) poručio je predsedavajućoj Kovač da preda mesto nekome ko zna da vodi sednicu, insistirajući da je nedopustivo da se ponaša kao da ništa ne čuje šta se dešava i time omalovaža poslanike.

Borko Stefanović (SSP) poručio je da ukoliko se ne reaguje na ovakve uvrede postavlja se pitanje gde je granica.

11.03 Za Brnabić, lider SRCA je rekao da je „najveći rudar među političarima i najveći političar među rudarima“.

– Sa kojim pravom gospođa Brnabić ovde bilo kome drži predavanja o moralu i držanju reči – poručio je Ponoš i dodao da svojim nastupom vređa narod.

– Pozivam gospođu Brnabić da siđe sa planine Jadar , jer koliko je Jadar planina toliko je i ona Mojsije i da te ploče koje nosi u rukama koje joj uručio Vučić nose zapovesti samo za nju, ni za narodne poslanike, ni za građane Srbije – poručio je.

10.49 Zdravko Ponoš, lider Srbija Centra, rekao je da ova sednica kasni već nekoliko godina, a da što dalje raspravljaju o ovoj temi sve više misli da se vlast ne brine da će zemlja morati da plaća penale ako se projekat obustavi, već da će to morati da rade neki pojedinci.

– Vi ovaj mandat vršite ne zato što ste pobedili nego zato što ste prevarili – rekao je Ponoš ističući da mu nije jasno zašto se toliko insistira na realizaciji projekta.

Poručio je da su predsednica Skupštine Ana Brnabić, predsednik Aleksandar Vučić i ministark Dubravka Đedović Handanović glavni i odgovorni agitatori ovog projekta.

U svom obraćanju insistio je na nekompetentnosti aktuelne ministarke i poručio joj da je ništa ne kvalifikuje da se u Skupštini ponaša kako je to činila do sad.

– Za Vas je ovaj projekar samo crtica u karijeri, a za ljude u Gornjim Nedeljicama  je ovo pitanje života – rekao je i dodao da se svojim nastupom kvalifikovala za članstvo u SNS.

10.48 Predsedavajuća je oduzela reć Aleksiću uz obrazloženje da je previše skrenuo sa teme, a na zahtev da mu vrati reč odgovorila je „E baš neću“.

10.44 Ministarka energetike poručila je opozicija pokazuje koliko je nespremna da raspravlja na ovu temu kada im se svi argumenti svode na lične napade na nju.

– Prestanite da širite strah i paniku – rekla je.

Poslaniku Aleksiću je poručila da su svi oni mogli više u životu da ostvare da su se više školovali i da su bili bolji đaci.

10.37 Slavica Radovanović (NPS) poručila je da se ministarka nakon obraćanja Aleksića ponašala nedostojno dobacivajući poslaniku opozicije.

– Molim Vas da budete dostojanstveni svoje funkcije i da ne pretite s tog mesta – rekla je.

Predsednica Skupštine poručila poslanici Radovanović da apeluje na svoje pre svega muške kolege da ministarki ne uppućuju seksističke komentare dodajući da poslanici opozicije nisu „fashion police“ (polivija za modu) da komentarišu šta ministrka nosi od garderobe.

10.30 Nestorović je poručila da su jedine dva koraka koja su ostala kako bi došlo do realizacije ovog projekta  sprovođenje studije o proceni uticaja na životnu sredinu i odobravanje idejnog projekta od strane revizione komisije, a to spada u ingerencije Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva za građevnarstvo i infrastrukturu.

Nestorović je rekla da na osnovu ponašanja državnih institucija u pitanje se stavlja nepristrasnost ovih odluka.

Pitala je ministarku Đedović Handanović da li će vlast koristiti pravo na eksproprijaciju za zemljište koje im „fali“ za projekat i gde će biti relocirani ljudi koji sada tamo žive

10.08 Poslanica Danijela Nestorović (EU) poručila je da je jutros zatekla probušene gume na svom automobilu, ali da je to neće sprečiti da dođe i da govori istinu. Poručila je da nije prvi put da se sureće sa ovakvim neprijatnostima i dodala da je isti tako svesna da joj je i telefon prisluškivan.

– Jutros sam zatekla probušene gume na svom automobilu, želela bih da se zahvalim svima onima koji misle na moje dobro, ali me neće sprečiti da dođem da govorim istinu, niti oni koji prisluškuju moj telefon – rekla je.

Iznela je stav Akademije inženjerskih nauka Srbije o realizaciji prostornog plana posebne namene koji je usvojen na predsedništvu u novembru 2021., kojim je ova akademija iznela veliku zabrnutost zbog trajnih posledica na životnu sredinu, a da strateškoj odluci Vlade o realizaciji projekta nisu prethodile odgovarajuće nezavisne stručne anallize na nacionalnom nivou.

10.05 Prvi se u plenumu obratio poslanik Miroslav Aleksić (NPS), kome je obećana replika na kraju jučerašnje sednice.

Poručio je da nakon svog jučerašnjeg obraćanja nije dobio odgovor ni na jedno pitanje ni od resorne ministarke ni od drugih članova vlade i poručio ministarki Đedović Handanović da opoziciji nije potrebna njena garderoba.

Usled ovog komentara, u sali je nastala buka i usledila je prepirka između poslanika i dobacivanja između poslanika opozicije i ministarke Đedović Handanović.

10.03 Predstavni vladajuće većine i danas su bili zamoljeni da obezbede kvorum za rad Skupštine. U sali je prisutno 132 narodna poslanika.

Ppodsećamo, predlog Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima je potpisalo 86 opozicionih poslanika, iz svih opozicionih grupa, kao i poslanici Šaip Kamberi (PDD), Ahmedin Škriljelj (SDA Sandžaka), kao i poslanici iz Pokreta slobodnih građana koji su u trenutku predaje zahteva i dalje delovali kao samostalni poslanici. U međuvremenu su PSG, Partija za demokratsko delovanje i SDA Sandžaka formirale zajednički poslanički klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari