Skupština Srbije dala podršku učešću vojske u mirovnim misijama 1(arhiva) Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti odbrane i usvojili predloge odluka koji se odnose na učešće pripadnika Vojske Srbije (VS) u multinacionalnim operacijama u ovoj godini.

Godišnjim planom upotrebe VS i drugih snaga odbrane u tim misijama u 2018. planirano je upućivanje do 700 pripadnika vojske i 11 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, u operacijama Ujedinjenih nacija(UN) i Evropske unije(EU).

Vojska planira da angažuje snage vojne posmatrači, štabne oficire i podoficire, medicinsko osoblje u sanitetskim timovima i vojnoj bolnici, jedinice nivoa pešadijskog odeljenja, voda i čete i autonomni tim za zaštitu brodova, navodi se u predlogu odluke.

Kao područja angažovanja misija UN navedeni su Kongo, Liberija, Liban, Kipar, Bliki Istok, Zapadna Sahara, Mali, Kašmir, Sudan, Južni Sudan i Centralnoafrička Republika.

Kao područja angažovanja operacija pod okroljem EU navedeni su Somalija, Mali, Centralnoafrička Republika i na lokacije na Mediteranu.

Vlada smatra da se učešćem u misijama ispunjavaju međunarodno prihvaćene obaveze i da predstavlja instrument spoljne politike „koji uveliko doprinosi da se Srbija u odnosima sa članicama UN i EU tretira kao ravnopravan partner“.

Učešćem u tim misijama pripadnici Vojske, smatra predlagač, proveravaju svoju osposobljenost u realnim uslovima, stiču uvid u razvoj stranih armija i sa njima razmenjuju iskustva.

Poslanici su potvrdili i memorandume o saradnji u oblasti odbrane sa Republikom Srpskom (RS), Izraelom, Grčkom i sporazum sa Rumunijom.

Kako je navedno, Vlada Republike Srpske je predložila saradnju sa Ministarstvom odbrane Srbije prvenstveno na održavanju i remontu helikoptera Gazela.

Ti helikopteri se nalaze u operativnoj upotrebi Helikopterskog servisa RS i upisani su u civilni registar vazduhoplova kod Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Bosne i Hercegovine.

Sednica se nastavlja 3. maja raspravom o amandmanima na set zakona iz oblasti odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari