UŽIVO Skupština Srbije nastavila zasedanje: Aleksandar Ivanović pozvao glasače SNS da izađu na mirne proteste protiv iskopavanja litijuma 1foto (BETAPHOTO/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković)

Skupština Srbije nastavila je danas zasedanje i vanrednu sednicu koja je prekinuta u četvrtak.

Ovo je četvrti dan rasprave o dnevnom redu na kojem je 60 tačaka među kojima su Deklaracija o budućnosti srpskog naroda, nova zaduživanja Vlade Srbije, kredit kod banke Poštanska štedionica u iznosu od 42 milijarde dinara za izgradnju nacionalnog stadiona, povećanje takse za javni medijski servis i izbor guvernera NBS. Za tu funkciju opet je predložena Jorgovanka Tabaković.

Iako tačka o iskopavanju litijuma u Srbiji nije na dnevnom redu, poslanici opozicije koriste vreme da i o tome govore i pitaju članove vlade o projektu Jadar.

Sednica vanrednog zasedanja počela je prošle sedmice, u utorak 23. jula, kada je premijer Miloš Vučević obrazlagao Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

On je, predstavljajući poslanicima Deklaraciju, rekao da ona predstavlja temelj nacionalne politike, dodajući da su svi ključni činioci bili uključeni u njenu izradu.

10:04 Sednici prisustvuje 117 narodnih poslanika, te postoje uslovi za održavanje sednice. Reč je dobio poslanik Aleksandar Ivanović iz NPS. Ivanović je reako da vladajuća većina pokušava da sakrije veliko zaduživanje. Prema njegovim rečima, neki od poslanika za doručak potroše milion dinara, pa onda i ne čudi rasipanje novcem.

UŽIVO Skupština Srbije nastavila zasedanje: Aleksandar Ivanović pozvao glasače SNS da izađu na mirne proteste protiv iskopavanja litijuma 2
Foto: Printscreen RTS2

„Pričate jedno, a radite drugo. To ste uspostavili i na KiM. Sve ste dali a ništa niste dobili“, naveo je on. Ivanović je upitao predsedavajuću Anu Brnabić na šta je stavila tačku kada je pre dve godine to rekla za projekat Rio Tinta, s obzirom na to da ni na šta niej stavljena tačka. On je rekao da je vlast time prevarila svoje birače. On je preporučio glasačima SNS da izađu na mirne proteste.

10:11 Na ovo izlaganje je reagovao poslanik SNS Milenko Jovanov navodeći kršenje Poslovnika. On je naveo da je Ivanović rasprodao svu imovinu na Kosovu i da je bivša vlast menjala zakone u korist iskopavanja litijuma u Srbiji.

UŽIVO Skupština Srbije nastavila zasedanje: Aleksandar Ivanović pozvao glasače SNS da izađu na mirne proteste protiv iskopavanja litijuma 3
Foto: Printscreen RTS2

10:13 Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović navela je da je izneto puno neistina oko iskopavanja litijuma, kao  da će biti menjani zakoni u toj oblasti. „Mnogo puta smo ponavljali da ćemo biti beskompromisno kada je u pitanju životna sredina kada je projekat Rio Tinto u pitanju. Ovo što smo ranije čuli u sali je bilo zastrašivanje građana, bez činjenica i validnih dokumenata“, kazala je Vujović. Prema njenim rečima, litijum omogućava zeleni razvoj. Ona kaže da ni na šta vlast neće pristati bez garancija za poštovanje ekoloških standarda domaćih i stranih. „Naravno da smo mi prvi koji hoćemo da zaštitimo građane Srbije“, istakla je ona.

10:19 Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je dobio reč zbog kršenja Poslovnika, ali je pokušao da pozove poslanike na izložbu koju EU danas organizuje u Skupštini. Brnabić mu je isključila mikrofon.

UŽIVO Skupština Srbije nastavila zasedanje: Aleksandar Ivanović pozvao glasače SNS da izađu na mirne proteste protiv iskopavanja litijuma 4
Foto: Printscreen RTS2

10:20 Poslanica DS Dragana Rakić istakla je da danas prisustvujemo najskupljoj sednici, jer se na njoj zadužuje vlast. Ona je navela da se nadala da će Balint Pastor, lider SVM prevesti Deklaraciju na mađarski i da će dati Viktoru Orbanu, premijeru Mađarske kako bi i mađarski paralemtu usvojio isti tekst.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari