UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 1Printskrin RTS

Skupština Srbije raspravlja danas o Deklaraciji o budućnosti srpskog naroda, koju je pred poslanicima predstavio premijer Miloš Vučević, kao i o nizu finansijskih odluka. Pred poslanicima sede članovi Vlade kao i guvernerka NBS. Opozicioni poslanici nisu se izjašnjavali toliko o Deklaraciji, koliko o litijumu.

Na dnevnom redu je i izmena visine takse za Javni servis RTS i RTV, kao i ukupno 60 tačaka, od kojih se znatan broj odnosi na potvrđivanje sporazuma o zajmovima i zaduživanjima, te izbor više državnih funkcionera u finansijskom sektoru.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 2
Printskrin RTS

Vučević Lutovcu – „vratite se Vi Đinđiću“

16.04 Ova vaša filozofija oko etatizma i otimanja prava pojedincu od strane države ne stoji, dajte malo šta je vaša politika, rekao je premijer Miloš Vučević, odgovarajući poslaniku Lutovcu. Mi u ovom trenutku procenujemo da postoji ugroženost prava srpskog naroda, to je razlog za donošenje Deklaracije, kao vid akta i manifesta i poziva da se svi okupe, poručio je premijer.

Zoran Đinđić koji je bio uspešniji predsednik DS od vas, citirao je Kenedija i čuvenu rečenicu ne pitaj šta država može da uradi za tebe, nego ti za nju, dodajući i to pitanje – a šta možeš za sebe da uradiš. Vratite se Vi Đinđiću, rekao je Vučević.

Premijer Vučević je u jednom trenutku vro napetim tonom rekao i da je protiv neartikulisanog ponašanja i dobacivanja iz klupe.

16.00 Molim vas da gospodine Vesiću, kao neko ko je mrdnuo iz kruga dvojke, da naplaćujete putarine svima koji koriste regionalne puteve i to izbegavaju zbog male koristi za sebe, praveći štetu državi, rekao je Milenko Jovanov (SNS).

15.45 Zoran Lutovac (DS) „dao“ je ocenu jedan premijeru Vučeviću za literarni sastav nazvan Deklaracija o budućnosti srpskog naroda, ocenivši da je promašio temu i promašio vek. Ne može litijum da zameni EU, vladavinu prava, slobodu medija…poručio je.

15.31 Balint Pastor (SVM) je podržao Deklaraciju o budućnosti srpskog naroda. Podržao je i Jorgovanku Tabaković za guvernerku NBS, napominjući da u mađarskom jeziku nema rodova.

15.20 Ministarki Hadnanović je oštro odgovorila Marinika Tepić (SSP) pitajući da li je ovo njena incijacija u Srpsku naprednu stranku? Slagala je da je kum Dragana Đilasa prodao zemlju Rio Tintu, vi ste se izvinili u holu ovde zbog toga, rekla je Tepić, na šta je Ana Brnabić rekla, dobro, nije kum, nego poslovni saradnik.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 3
Printskrin RTS

15.10 Ljudi, nemojte da iznosite gluposti u ovom Domu, to ne zaslužuju građani Srbije, poručila je Dubravka Đedović Handanović.

15.00 Siniša Mali, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija, rekao je da je Srbija među pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi, da ima rekordno nisku nezaposlenost, i rekordnu visoku zaposlenost. Kažete zašto su glasali građani Srbije, pa mi smo izašli sa programom Srbija 2027. i rekli u šta ćemo da investiramo, pa gospodo ti projekti su ovde pred vama, poručio je Mali i pitao opoziciju zašto je protiv projekta gradnje puta od Šapca do Loznice.

Pomenuo je i gradnju pet kilometara kanalizacione mreže i fabrike otpadnih voda. Kada govorite o zaduživanju, naš je udeo javnog duga u BDP ispod 50 odsto, trenutno na budžetu imamo 740 milijardi dinara, iznad šest milijardi evra, i hoćemo da imamo više novca nego što nam treba, jer kao i kada je bila korona, nikad ne znamo kad država mora da reaguje, naveo je Mali.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 4
Printskrin RTS

14.57 Ana Brnabić je zamolila poslanike da se suzdrže od prevelikih emotivnih reakcija i pročitala je pojedine navode iz kodeksa ponašanja narodnih poslanika. EPS je osnovan 1893. godine izgradnjom prve termocentrale na Dorćolu, ako vi kažete da je ministarka Đedović jedini osnivač EPS-a, ona se onda odlično drži za nekog ko ima toliko godina, i moja je dužnost kao predsednika Narodne skupštine da se držite kodeksa i istine, poručila je Brnabić u poluironičnom tonu.

Jelena Pavlović: Srbija se nalazi u vanrednom stanju

14.40 Jelena Pavlović, poslanica Snaga iz naroda Branimira Nestorovića, ocenila je da se po njenom mišljenju kao advokata, da se Srbija nalazi u vanrednom stanju, budući da Skupština nije zasedala, sem da se konstituiše i da promeni Zakon o lokalnim izborima, a da je sada u dva dana rasprave zgurano 60 tačaka dnevnog reda. Istakla je i da njena grupa poslanika ima samno 20 minuta i još sedam minuta ukupno da govori na toliki dnevni red.

Ocenila je i da ministarka Đedović Handanović nema pravo da potpisuje ništa o planu razvoja Srbije, te da se nalazi u sferi van prava, što je ne oslobađa odgovornosti. Pomenula je u jednom trenutku i da ministarka nema prava da potpisuje ništa u energetskom sektoru kao osnivač EPS-a.

Konstantno smo u vanpravnom stanju, bez ikakvog ustavnog ovlašćenja, želim da kreditori Republike Srbije koji će zaključiti kredite sa ministrima i drugim licima, znaju da ih smatramo ništavnim, takve kredite vam građani Srbije neće vratiti, niti će ih priznati, dodala je Pavlović.

Strah me je, i jeza od ovih kredita, koji nas vode na tagičan put, navela je poslanica Pavlović, pitajući da li će banka Poštanska štedionica biti nova Agrobanka? Pavlović je prozvala i Javni servis RTS zato što su poslanici njene grupe imali samo 15 sekundi vremena, rekavši da povećanje naknade ne treba plaćati, jer je to propagandna mašinerija koja služi ubeđivanju građana da vlast radi odlično.

Ovo je najjeziviji dnevni red i ovo što je na dnevnom redu ne bi smelo biti usvojeno, rekla je Jelena Pavlović.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 5
Printskrin RTS

Ministarka: Ukupno 52 kuće i imanja su dobrovoljno prodati

14.16 Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike i rudarstva, pitala je Aleksandra Jovanovića Ćutu zašto laže ljude, da li zato što nije sam došao do ekonomskih sredstava.

„Nema govora o raseljavanju, to je širenje panike, nema nikakvog spiska, niti će ga biti. Ukupno 52 kuća i imanja su dobrovoljno prodati, isti ti kao Petkovići, kao kumovi od gospodina Đilasa, koji su želeli da prodaju imanja, koje niko nije terao, taj isti gospodin Kokanović je prvi ušao u sporazum da proda svoje imanje, a kada se ispostavilo da nije na mestu potrebnom za istraživanje, onda je tu zemlju dao na poklon gospodinu Jovanoviću i onda on počinje veoma aktivno za se zalaže za ekologiju. Na tom imanju i dalje postoji nelegalni objekat, bez dozvole, koji treba da se sruši. Ne poštuju se zakoni, ali pričamo o ekološkim zakonima“, rekla je Đedović Handanović.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 6
Printskrin RTS

14.10 Snežana Paunović (SPS) je ocenila da je Socijalistička partija grubo zloupotrebljena, i da zarad građana koji gledaju prenos mora da odgovori, da je vladajuća većina stabilna. „Pokušaj uvaženog kolege (Ćute Jovanovića) da kroz prozivku Igora Braunovića (o otvaranju rudnika litijuma) da se izjasni jeste marketinški trik. Ovo će sigurno biti tema jednog od plenarnih zasedanja i tema na odmorima, ali nemojte da vam bude pokrivalica za ovu beskrajno važnu Deklaraciju“, navela je Paunović.

14.04 Ana Brnabić je odgovorila opoziciji rekavši da njene poslanike ne zanima Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, već hoće da skreću sa teme. Poručila je i da opozicione poslanike neće izbacivati sa sednice, jer neće da pravi od njih žrtve. Za reč se javio i Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS, koji je ustvrdio da se gospodin iz opozicije takmiči da bi imao na sajtu Otvorenog parlamenta najviše javljanja za reč. Ustvrdio je i da je Jovanović Ćuta „nosilac fenjera treći dan“, kao i da je od Zlatka Kokanovića dobio pet ari zemlje „kako bi skakao ovde po Skupštini“.

Jovanović Ćuta: Dali ste d..e pod kiriju

13. 51 Aleksandar Jovanović Ćuta (EU) je simbolično pocepao tekst Memoranduma o kritičnim sirovinama potpisanim između Srbije i EU, tvrdeći da o kopanju litijuma neće odlučivati nemački kancelar Šolc. Pokušao je i da pusti na telefonu raniji snimak Ane Brnabić i ušao u duel s njom, pa je potom samo citirao njene reči da je projekat kopanja litijuma Jadar gotov. „Što lažete građane Srbije?“, pitao je Jovanović, dodajući gledam vas, i čekam da odgovorite, imate li neki problem.

Rekao je „vi ste lažovi i kleptomani, ukrali ste 38.000 narodne inicijative proti Rio Tinta, dve godine se mlatimo sa tim, napravili ste od Srbije javnu kuću, kuću crvenih fenjera, svako može da dođe, da plati i da ode s tim što je dobio“.

„Dići će vam se cela Srbija, kao juče u Valjevu, nećete proći nekažnjeno, pozivam sve ljude da brane Gornje Nedeljice, to je simbol ove zemlje, našli ste da radite ono što nijednom vladaru nije, da raseljavate srpskog seljaka, da Zlatka Kokanovića trpate u maricu, da hapsite seljake koji vas hrane, seljaci u Gornjoj Nedeljici proizvedu milione litara mleka da se deca napoje, držite nam govore o patriotizmu, a to radite, citirate nam Kosovski ciklus, a što gospođo Đedović se ne strpate u kola, povedite svoju decu, kupite svoju kuću i tamo se naselite, što to ne uradite svi vi?“, rekao je Jovanović Ćuta.

Dodao je, „vi to nećete jer vaše porodice nisu na spisku za raseljavanje, vaše kuće nisu za rušenje, nego su na Dedinju.“ „Imam pitanje i za (Igora) Braunovića koji pripada koaliciji SPS, se jasno izjasnio da je protiv, sad vas pitam je ste li za ili protiv, znači protiv ste, vama nije problem da lažete. Šta je Ivice, neki problem, evo ja ću da blokiram prugu, pozivam građane da to isto rade, i da stane u zaštitu svoje zemlje. Znam da ste dali dupe pod kiriju Olafu Šolcu i Kristoferu Hilu, vas nije briga, imam još jedan poziv SPC da se izjasni, da li će stati u svoj narod, ljudi vidimo se na ulici“, poručio je Ćuta.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 7
Printskrin RTS

13. 43 Obraćaju se poslanici vladajuće većine koji podržavaju predloge vlade i izlaganje premijera Vučevića. U ime Odbora za finansije i kontrolu javnih sredstava, predloge Vlade podržao je poslanik SNS Veroljub Arsić.

13. 34 Premijer Vučević završio predstavljanje deklaracije, porukom živelo Kosovo i Metohija, živela Republika Srpska, živela Srbija. Ana Brnabić je došla, zauzela svoje mesto predsednice Skupštine, i smesta izrekla opomenu Jovanoviću Ćuti, našta je on dobacio „sram vas bilo“.

13. 22 Obraća se Miloš Vučević tražeći podršku za nacionalnu politiku izraženu kroz Deklaraciju o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

13. 20 Ministri i predstavnici finansijskih institucija ušli su i zauzeli mesta u sali, a poslanik opozicije Radomir Lazović (ZLF) je reklamirao Poslovnik, tvrdeći da je potreba da se pobegne od diskusije o litijumu koja duboko uznemirava javnost i da je zbog toga vreme rasprave za amandmane svedeno na po dva minuta. Predsedavajuća Paunović je odgovorila da je reč o načelnom pretresu.

13. 15 U parlament je stigao i premijer Miloš Vučević. Svi članovi vlade, guverner NBS i čelnici finansijskih institucija pozvani su da prisustvuju sednici.

13.03 Stigli su i ministri Ivica Dačić i Dejan Ristić.

13. 00 U Dom Narodne skupštine stigla guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 13
foto: M. Ilić

12. 59 Glasanjem o zapisnicima sa prethodne sednice zaključeno je vreme za poslanička pitanja.

12. 55 „Ubi, zakolji da SNS ne postoji, pucaj Zviceru“, pročitao je između ostalog, Aleksandar Mirković (SNS) tvrdeći da se ova retorika sve više širi u vreme atentata na Trampa i Fica. Atentatore ispirišu govor mržnje, poručio je, uz negodovanje iz klupa opozicije, apelujući na zaštitu Vučića, Brnabić i premijera Miloša Vučevića. Mirković je dobio buran aplauz većine.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 14
Printskrin RTS

12.48 Marinika Tepić (SSP) uputila je niz pitanja Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, između ostalog, pozvala ga je i da raspiše vanredne izbore posle prevare sa Šolcem, ali pod istim uslovima pod kojim se održava u Nemačkoj. Tepić je Ani Brnabić poručila i „kakva ste vi to predsednica spštine koja se ponaša kao džiber“?

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 15
Printskrin RTS

12. 45 Najveći apaluz iz redova opozicije dobio je vatreni govor Đorđa Stankovića (NPS) koji je opoziciji i građanima čestitao uspostavljanje vlasti u slobodnoj niškoj opštini Medijana.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 16
Printskrin RTS

12. 30 Dragana Rakić (DS) pokazala je fotografiju od 2. jula 2017. na kojoj je Ana Brnabić zajedno sa zvaničnicima kompanije Rio Tinto i Aleksandrom Jovanovićem iz SPS, i upitala kako je onda moguće da su dokumenti u litijumu potpisani u vreme bivše vlasti DS. Rakić je imala pitanja i za predsednika Srbije Aleksandra Vučića – zašto nam garancije za ekološke standarde daje Šolc i vlada Nemačke, a ne Vučević i vlada Srbije?

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 17
Printskrin RTS

12.24 Snežana Paunović (SPS) koja vodi sednicu, rekla poslaniku Jovanoviću Ćuti (EU) da će predsednica parlamenta Ana Brnabić doći kasnije i da ne dobacuje sedeći. Obratila se i poslanica Mi snaga naroda Ana Ivanović, upitavši da li putevi koji se grade služe pre svega za prevoz rude iz eksploatacije.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 18
Printskrin RTS

Opozicija traži posebnu sednicu o litijumu

12. 21 Robert Kozma (ZLF) tražio je odgovore od Skupštine da odgovori šta je sa narodnom inicijativom protiv kopanja litijuma, da li je formirana komisija koja treba da proveri potpise, i da li je o tome obavešten predsednik Narodne skupštine. Zatražio je i sednicu Skupštine o litijumu. Ocenio je da je predsednica nadležnog skupštinskog odbora unapređenja u ministarku zbog sakrivanja ove inicijative.  „Kada predsednica Skupštine planira da postupi po zakonu i da stavi inicijatvu na dnevni red sednice?“ pitao je Kozma, konstatujući da je dve i po godine prošlo od tada. Ako ste tako sigurni da je litijum velika šansa, zašto bežite od rasprave, pitao je Kozma.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 19
Printskrin RTS

12.18 Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik Ekološkog ustanka (EU), dobacivao je „gde je Vesić?“ iz klupe, dok je poslanik EU Miroslav Petković, sedeći ispred njega, pitao šta je sa poslaničkim pitanjima koje je ranije postavljao.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 20
Printskrin RTS

12. 10 Za reč se javio poslanik Milija Miletić (PS-NSS-URS) koji je pohvalio aktivnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Nišu.

12.09 Prestao je mandat pre isteka vremena Vladimiru Orliću i još dvoje poslanika. Orlić je u međuvremenu imenovan za direktora BIA. Sednicom predsedava potpredsednica Snežana Paunović (SPS).

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 21
Foto: M. Ilić

12.08 Sednica počela utvrđivanjem kvoruma, u sali je prisutno 166 poslanika.

11.45 Poslanici Srca održali konferenciju za štampu, sa pitanjem zašto gori deponija u Bujanovcu.

UŽIVO Rasprava u Skupštini: Marinika Tepić oštro odgovorila Dubravki Đedović, Ćuta poručio ministrima da su dali d..e pod kiriju (FOTO/VIDEO) 22
Foto: M. Ilić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari