Stigli tek do 66. amandmana: Hoće li sednica o litijumu kasniti? 1foto: A.K./ATAImages

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić poručila je danas da su poslanici došli do razmatranja 66. amandmana od 146, koliko je podneto na Predlog rebalansa budžeta i prateće zakonske akte.

Pa ljudi, dajte da dođemo do sednice koja je vaša politička platforma. Radili smo ponedeljak, petak, rekla je Brnabić na sednici na kojoj se razmatraju amandamni na rebalans budžeta, dok je za 14 sati zakazala sednicu na zahtev 86 poslanika opozicije na temu litijuma.

Kopaćete litijum samo preko mene mrtvog, poručio je danas poslanik Ekološkog pokreta Aleksandar Jovanović u skupštinskoj raspravi na sednici o amandmanima na predlog rebalans budžeta, pošto je rekao da će prvi ašov Rio Tinta ako bude zaboden u zemlju u dolini Jadra naići na kosti „mučenika sa Cera“.

Jovanović je upitao da li će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati sednici o litijumu i da li „Panta“ sme da dođe na sednicu.

Da, gospodine „brabusu“, rekao je Jovanović obraćajući se potpredsedniku Vlade Aleksandru Vulinu, prvo na šta će naići ašov Rio Tinta u dolini Jadra biće kosti vojnika sa Cera.

Time ne trgujem, to je činjenica, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, Rio Tinto je snabdevao Hitlera čelikom, a gde god su se u svetu pojavili izazivali su građanske ratove i ostavljali pustoš.

Niko normalan za pet odsto rudne rente ne pušta to u kuću. Imaćete narod na barikadama u Gornjim Nedeljicama, predvideo je Jovanović.

Stigli tek do 66. amandmana: Hoće li sednica o litijumu kasniti? 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

Ja nikad nisam bio pijanac, a vi ste robovi Aleksnadra Vučića. On da vam kaže svima da se skinete goli, ovde bi bila nudistička plaža, naglasio je.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da nema stope „ove svete zemlje“ na neko nije platio glavom, ali se to ne sme koristiti za nedostojne igre i politička prepucavanja.

Ne govorite o kostima kada dovodite „onog šiptarskog ološa“ u Nedeljice, da vam Viola fon Kramon bude argument da imate podršku zelenih iz Nemačke koji su nas bombardovali. Viola fon Kramon, nema „goreg šiptarskog ološa“ i mrzitelja Srbije, a kad nju dovodimo onda ne pričamo o kostima, rekao je Vulin.

Molim vas, nemojte ničije koste da iskopavate i grobovima da branite sopstvenu politiku, zamolio je Vulin.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je, odgovarajući na pitanje o dolasku Vučića, rekla da je ovlašćeni predlagač zakona za sednicu o litijumu Danijela Nestorović rekla da predsednik države ne dolazi ni pod kojim uslovima na sednicu.

Ona je rekla da kada se 86 poslanika, koji su podneli zahtev za sazivanje sednice, dogovore da li hoće prisustvo predsednika, neka je obaveste jer ona nema vreme za igru.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanović je upitao da li je opozicija pozvala Zlatka Kokanovića iz Gornjih Nedeljica da „bdi“ nad Skupštinom da vidi kako će poslanici da glasaju.

Jeste li to smislili da pravite „tolog zeca za poslanike“? A, šta ćete da radite ako se mi uplašimo i odemo kući, kako ćete da počnete sednicu, upitao je Jovanov.

Kako ste zamislili kvorum bez nas, nemate čak ni mali kvorum, dodao je Jovanov i istakao da je Zagor bio „duh sa sekirom, a Kokanović je bitanga sa sekirom“.

Stigli tek do 66. amandmana: Hoće li sednica o litijumu kasniti? 3
Foto FoNet Aleksandar Barda

Ko je „na dugme“?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nije na dugme opoziciji“ jer su imali vremena da ga pozovu da prisustvuje sednici na kojoj bi se raspravljalo o litijumu.

Bili ste pozvani u Mali Zvornik i Ljuboviju da se suočite sa njim, da pričate i sve mu kažete u lice, pa ste rekli – e, nećemo, nek’ dođe u Skupštinu, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Miloša Parandilovića hoće li Vučić prisustvovati današnjoj sednici od 14 sati.

Parandilović je pitao Brnabić da li će predsednik doći na sednicu, a potom je rekao:

„Da li ćemo Oskara da vidimo u skupštini ili ne? Nije valjda da Oskar neće da odgovori na krucijalna pitanja zašto građanima hoće da raskopa dedovinu“.

Brnabić je rekla da su poslanici stigli do 69. amandmana na predlog rebalansa budžeta i prateće zakone od podnetih 146 amandmana, pozivajući poslanike da se ubrzaju ili da povuku zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari