Skupština uveliko raspravlja o litijumu, a ne o rebalansu, Jovanović oslovljava Vulina: Gospodine "Brabus" 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Da li će Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, doći u Skupštinu na sednicu od 14 sati o litijumu, koju je tražila opozicija, pitao je ponovo Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik Ekološkog ustanka.

Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, mu je odgovorila, da je Danijela Nestorović (Ekološki ustanak) ovlašćena predlagačica zakona o zabrani litijuma i sednice o tome, rekla da Vučić „ne nikako ne treba da prisustvuje o tome“.

„Pokazaću snimak šta je ona tačno rekla, pa je onda i Radomir Lazović rekao nikako, pa je onda Marinika Tepić rekla nikako, nećemo da pravimo cirkus, tako je potom i Đilas rekao ne, nikako. Imate troje koji kažu nikako (da Vučić dođe na sednicu Skupštine o litijumu), jedan se odvaži da kaže da dođe, to je malo više neozbiljno, ali je još jedan spomenik vašoj neozbiljnosti i nedogovornsti“, rekla je Brnabić odgovarajući Jovanoviću Ćuti.

Brnabić je Jovanovića Ćutu ponovo prozvala zašto joj se nije izvinio kad je rekao da hoće ako mu pokaže da nije vlasnica Jovankine vile.

Prethodno se rasprava vodila o „kopanju, kostima“ i bliskoj prošlosti.

Đorđe Milićević, ministar iz redova SPS, je naveo da su uslovi za Srbiju 1999. pre NATO bombardovanja bili da se u roku od tri godine na Kosovu raspiše referendum o nezavisnosti i drugi, da Srbija bude okupirana od strane NATO.

S tim u vezi Milićević je poručio da „ova vlada to nikad neće da prihvati“.

Za reč se javlo i Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade, koji je zaključio da jedino čime opozicija može da se poveže sa narodom, odnosno građanima, jeste tema litijuma i da on to razume.

Potom je Vulin za nemačku političarku Violu fon Kramon rekao da je „najgori šiptarski ološ.“

Skupština uveliko raspravlja o litijumu, a ne o rebalansu, Jovanović oslovljava Vulina: Gospodine "Brabus" 2
Foto FoNet Aleksandar Barda

„U ovim klupama je ubijen Stjepan Radić, ubio ga je Puniša Račić, znate li da su trećepozivic izginuli ispod mosta na Adi, znate li koliko je mučenika iskopano na Kolubaru pa sahranjeni… Nema stope ove zemlje gde nisu kosti kojim je neko platio našu slobodu, nemojte da dovodite onog šiptarskog ološa u Nedeljice i da vam to bude argument i deo naše politike, nema goreg šiptarskog ološa od Viole fon Kramon, a kada nju dovodite, tada ne pričamo o grobovima… Gospodo poslanici raspravljaćemo o svemu, nemojte da iskopavate kosti i grobovima da branite sopstvenu politiku“, rekao je Vulin.

Na to se javio Aleksandar Jovanović Ćuta i obratio Vulinu sa gospodine „Brabus“ aludirajući na skupoceno vozilo, za koje poslanici tvrde da ga koristi Vulin.

„Da se obratimo gospodinu Brabusu, to ubistvo (Stjepana Radića) se nije desilo u ovoj zgradi“, rekao je Jovanović Ćuta Vulinu.

„Prvo što ćete naći kad budete zaboli ašov za Rio Tinto su kosti naših vojnika sa Cera, da li znate da li je Rio Tinto, radio u Drugom svetskom ratu, snabdevao čelikom nemačku vojsku. Kopaćete litijum samo preko mene mrtvog“, poručio je poslanik Ekološog ustanka.

Jovanović Ćuta je Milićeviću rekao da je 24. marta 2018. njihov koalicioni partner SNS doveo Gerharda Šredera (bivšeg nemačkog kancelara) na obeležvanje godišnjice NATO bombardovanja.

Potom se rasprava nastavila u pravcu da li je Jovanović Ćuta umislio da je Peko Dapčević ili Tito, partizanski komandanti, (Milenko Jovanov, SNS) i koliko konzumira alkohol, našta je Jovanović Ćuta odgovorio sa „ja pijanac nikad nisam bio, a vama Vučić da naredi da se skinete goli, skinuli biste se“.

Rasprava o rebalansu budžeta trebalo bi da se završi do 14 sati, ali je Ana Brnabić izrazila sumnju da će to biti moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari