Skupština Srbije razmatra novo zaduženje od 18 miliona evra 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Poslanici Skupštine Srbije započeli su Četvrtu sednicu Prvog redovnog zasedanja na kojoj će razmotriti dva međunarodna sporazuma i izabrati zamenika poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Prva tačka dnevnog reda je potvrđivanje Ugovora o zajmu od Evropske banke za obnovu i razvoj od 18 miliona evra za Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima.

Poslanici će potvrditi i odluku Zajedničkog komiteta od 31. jula 2019. godine kojom se zamenjuje Aneks I Multilateralnog sporazuma Evropske zajednice i njenih država članica o uspostavljanju Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja.

Na dnevnom redu je i izbor zamenika poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a predložena je diplomirana pravnica uz Beograda Sanja Unković, koja već više od deset godina radi u službi poverenika.

Na dnevnom redu je i predlog odluke o izboru sudije koji se prvi put bira na sudijsku funkciju u Privrednom sudu u Zaječaru.

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su i danas na početku sednice pitanja nadležnima, a teme su bile različite, od poljoprivrede do utaje poreza.

Poslanica Misala Pramenković iz Stranke pravde i pomirenja pitala je Ministarstvo poljoprivrede da li su isplaćene subvencije poljoprivrednicima i stočarima za 2020. godinu i da li ima duga za 2019. godinu.

Poslanica Nedije Bećiri iz grupe „Ujedinjena dolina UD SDA poslanicima se obratila na albanskom jeziku uz prevod, a pitala je o ulaganjima u Preševo, Bujanovac i Medvedju.

Ona je rekla da se država ne odnosi ravnopavno prema gradovima u kojima žive Albanci i da „investicije stižu samo do Vranja i Leskovca“.

„Postoji koordinaciono telo, ali njegovi predstavnici su u vladinom kabinetu i njihov doprinos razvoju ovog područja je mali“, rekla je Bećiri.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić zahvalio je poslanici što je na vreme najavila da će govoriti na maternjem jeziku i dodao da će svakom poslaniku biti obezbedjen prevodilac ako to zatraži.

Sanja Jefić Branković iz SDPS pitala je Ministarstvo sporta i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da li mogu da pomognu da se postavi rampa i prilagodi prilaz za osobe sa invaliditetom na ulazu u halu „Čair“.

Ona je dodala da klub košarkaša u kolicima Nais iz Niša od 2019. godine trenira u maloj sali hale Čair i da im treba pomoći da nastave.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Danijel Đivanović pitao je da li se planira odlaganje primene novih propisa o registraciji vozila, jer bi 5. jula trebalo da stupi na snagu novi pravilnik koji zahteva strogu kontrolu emisije štetnih gasova.

„Vozila bez katalizatora neće moći da se registruju, a prosečna starost vozila u Srbiji je 17 godina“ rekao je Đivanović.

Snežana Paunović iz SPS-a pitala je Dačića da prokomentariše izjavu evroparlamentarca Lukasa Mandla, da da vakcinacija u Srbiji nije uspešna, već izaziva sukobe u EU.

Dačić je odgovorio da bi izjava o opasnoj vakcinaciji bila jasna, da lider Mandlove stranke Sebastijan Kurc nije već razgovarao sa Vladimirom Putinom o mogućnosti da se u Austriji proizvode ruske vakcine.

Poslanik SNS-a Nebojša Bakarec pitao je sve nadležne da li je Dragan Djilas vlasnik tajnih računa na Muricijusu i da li je „prao novac i utajio porez“.

Bakarec je kako kaže „izvršio pretragu od pet minuta, i saznao da u izveštaju Dojče banke za 2020. postoji podružnica koja ima fond na Mauricijusu i da tu Djilas ima 5,7 milina evra“.

Bakarec je pohvalio istraživački portal Krik za istraživanje o prodaji Đilasove firme „Dajrekt medija“.

Poslanici će danas razmotriti novi zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj od 18 miliona evra za Projekat izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari