Skupština Srbije usvojila Svesrpsku deklaraciju 1foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

Skupština Srbije usvojila je danas Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, za koju je premijer Miloš Vučević rekao da je „osnov političke borbe za opstanak Srba na ovim prostorima“.

Za Deklaraciju je glasalo 139 poslanika, protiv je bilo njih devet, a šest poslanika nije glasalo.

Deklaracija je proglašena na „Svesrpskom saboru“ u Beogradu, a pošto je već usvojena u parlamentu Republike Srpske, usledilo je i njeno usvajanje u Skupštini Srbije.

Vučević je tražio podršku svih poslanika za njeno usvajanje. uakzujući da pred poslanicima nije partijski, nego „narodni program“ u čijoj izradi su učestvovali svi „ključni činioci“ društva.

Opozicioni poslanik Radomir Lazović Zeleno-levog fronta predloženu Deklaraciju nazvao je „nacionalističkim pamfletom“.

Deklaracija sadrži 49 tačaka u kojima se, pored ostalog, navodi da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu.

U Deklaraciji se navodi da Sabor ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama.

U tekstu se, između ostalog, navodi i da Sabor smatra „neprimerenim“ postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno aneksu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Konstatuje se da je Dejtonski mirovni sporazum „trajno i bitno narušen“, te se pozivaju svi međunarodni akteri da se vrate njegovom poštovanju.

U Deklaraciji se navodi da je Sretenje 15. februar Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske koji treba ujedinjeno i zajednički proslavljati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari