Danas odlučeno: Parlament Srbije o svesrpskoj Deklaraciji u drugoj polovini jula 1Foto FoNet: Peđa Vučković

Na skupštinskom kolegijumu kome nisu prisustvovali predstavnici poslaničkih grupa SRCE i SSP, dogovoreno je da radna grupa za poboljšane izbornih uslova na čijem je čelu Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbije sredinom sledeće nedelje nastavi sa radom. Dogovoreno je, takođe, da će plenarna sednica parlamenta Srbije biti održana u drugoj polovini jula, a jedna od tačaka dnevnog reda biće Deklaracija koja je usvojena na svesrpskom saboru.

Sastanak Kolegijuma Skupštine Srbije, zakazan radi konsultacija o daljem radu na unapređenju izbornog procesa, završen je danas posle nešto manje od sat vremena.

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, kaže za Danas da je na početku kolegijuma bilo prepucavanja između poslanika vlasti i opozicije oko toga zbog čega 25 predloga oko poboljšanja izbornih uslova u skladu sa preporukama ODHIR-a nije zaživelo , iako su oni objavljeni na skupštinskom sajtu. Opozicija je, kako kaže za to okrivila poslanike vlasti ,jer su opstruirali rad radne grupe i nisu se pojavljivali na poslednja tri sastanka, pa nije moglo da se glasa za odluke.

„Predsednica parlamenta Ana Brnabić obavestila nas je da je imala sastanak sa Nemanjom Nenadćem i da je dogovoreno je da se polovinom sledeće nedelje nastavi rad radne grupe . Nenadić će napraviti plan rada i krenuće sa radom“, napominje Nestorovićeva.

Ona dodaje da je predsednica parlamenta obavestila članove kolegijuma da će napraviti Plan rada parlamenta koji nije postojao poslednjih godina i najavila da će i opozicioni poslanici učestvovati svojim predlozima u sastavljanju plana.

„Specifična je bila treća tačka kolegijuma o Rio Tintu koji je juče izbacio tri dokumenta na 4000 strana o proceni uticaja na živonu sredinu . Predložila sam da pre nego što se zakaže sednica parlmenta o Rio Rintu kaže kakva je pravna posledica, pravnih akata o odluci Vlade Srbije iz 2022 i stavljanju tačke na taj projekat , o ustavnoj inicativi za poništenje tog projekta, ali i o tome gde je završila narodna inicijativa . Tražila sam i da se pre bilo kakve sednice skupštine izjasni stručna javnost, a ne da mi ubacujemo tu tačku u dnevni red. Brbabićeva je ocenila da je problem u Zakonu o rudarenju iz 2006. godine“, napominje Nestorovićeva i dodaje da se poslanik sa liste SNS Marijan Rističević izjasnio za iskopavanje litijuma, a da oni koji nisu za to „da ostave telefone i laptovove…“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari