Skupština: Umesto kvoruma – pauza

Ostavite komentar


  1. Da li postoji kodeks oblacenja za poslanike i zaposlene u skupstini? Sudeci po ovoj fotografiji-ne.

  2. Gledao sam danas taj skupštinski rijaliti. Jasno, formula je poznata, kada predsednica sedi na mestu za vođenje skupštinske rasprave ima jedan aršin prema opozicionim a drugi prema pozicijskim poslanicima. Najkontroverznija je kada pod kršenjem poslovnika strogo insistira za navođenje člana po kome je prekršaj napravljen bez dozvole opoziciji da to i objasni. Kada se pozicijski Martinović ili neko drugi sa njegove strane i krene, ne sa objašnjenjem kršenja člana poslovnika, čak ne ni sa replikom koja se tu obično krije i dozvoljava nego sa nekakvim polikanstvom i "pljuvanjem" od Šutanovca, Đilasa, Jankovića, Jeremića pa do žutog preduzeća, onda M. Gojković, presedavajuća vrti neke papire i mudro ćuti da bi se prenula kada bi je neki opzicionar probao da upozori. Onda bi mu, namerno ne isključujući mikrofon, jasno da je mi čujemo, održala predavanje iz morala, etike, estetike. demokratije itd. Pa još da je licemerje veće siđe u salu, dobije reč po poslovniku i pokuša da se u svom nepismenom i primitivnom jeziku postavi za neku moralnu grmadu, poekad ni ne navodeći član koji reklamira. A onaj jadni Milićević kao predsedavajući samo sitno trepće i razmišlja kako da spasi svoj status nauljanog speleologa!
    Ali sve to na stranu, imam sledeću dilemu pa bih molio nekog kompetentnog da mi je razreši.
    1. Kao po tekućem traku se odbijaju predlozi dopune dnevnog reda koje predlaže opozicija a kada neko upozori na kvorum i taj se po proveri i utvrdi nepostojanje istog, dali predhodne odluke glasanjem imaju validnost?
    2..Kada se izglasa odluka sa recimo 20 ZA, 1 UZDRŽAN i 130 nije glasalo i onda se proglasi neprihvatanje predloga! Koliko ja znam rezultati se iskazuju sa ZA, PROTIV i UZDRŽAN. Kako to da se oni koji nisu glasali proglase važećim i to kao negacija? Dali važi referendumsko pravilo, više od 50% mora da glasa ZA? Ali referendum obično ne važi ako na glasanje izađe manje od 50 %!

  3. Juče sam gledala skupštinu, sramno je što poslanici nisu prihvatili dopunu Zakona o zdravstvenom osiguranju na predlog Dr Dušana Milisavljevića da se obolelima od karcinoma isplaćuje sto posto bolovanje. U skupštini sede i zdravsveni radnici i u opoziciji i u vladajućoj stranci i znaju dobro šta i koliko treba takvim pacijentima. Ako je za ovaj predlog bitno stranačko opredeljenje da bi se glasalo, a ne čovek onda se pitam narode moj gde smo i gde živimo. Zdravstveni sam radnik, i slobodno mogu da kažem da svi oni koji su protiv da se pomogne obolelim od karcinoma treba da preispitaju moralne i ljudske vrednosti.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.