Do 14 sati na 78 biračkih mesta u Smederevu, čiji su stanovnici juče odlučivali da li će biti građena rafinerija sirove nafte, izašlo je 5,58 odsto građana, rekla je Tanjugu predsednica Referendumske komisije Vesna Kolarić. U biračke spiskove je upisano 97.366 birača, a da bi referendum uspeo na birališta bi trebalo da izađe 48.684 ili polovina plus jedan birač.

Referendum je organizovan na inicijativu opozicionih stranaka u Smederevu – DSS, SRS, SNS i koalicije Za bolje Smederevo, koje su sakupile dovoljan broj potpisa za njegovo održavanje. Komisija za prebrojavanje glasova obavezna je da preliminarne rezultate saopšti u roku od 24 sata, a referendum je uspeo kada izađe 50 odsto upisanih u birački spisak plus jedan glasač. Rafineriju u industrijskoj zoni Smedereva, na površini od 120 hektara, trebalo bi da gradi američko-holandska kompanija Komiko oil.

Vladajuće stranke u Smederevu, DS, SPS, Nova Srbija, Smederevska demokratska stranka i Pokret za Smederevo podržale su u lokalnom parlamentu izjašnjavanje na referendumu ali su svoje svoje članove i simpatizere pozivale sms-ovima i elektronskim porukama da ne izađu na glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari