Slatina: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava opstruiše rad BNV 1Foto: Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV)/Arhiva

Novoizabrani predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV9 Adel Slatina optužio je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da opstruiše rad bošnjačnjačkog nacionalnog saveta.

Na konferenciji za novinare rekao je da novoizabranom rukovodstvu kosne rešenje o upisu u Registar nacionalnih manjina. Naglasio je da je krajem prošlog meseca tražen hitan sastanak sa resornim ministrom Tomislavom Žigmanovim, kako bi ovaj problem bio rešen.

– Ranije je Ministarstvo ta rešenja izdavalo u roku od tri-četiri dana, a u ovom slučaju je već prošlo 36. Tada smo dobili uverenje telefonskim putem da su rešenja gotova i da se samo čeka potpis ministra. Drugi dopis smo poslali početkom septembra, na koji smo ostali bez odgovara i povratnih informacija – naglasio je Slatina i dodao da su, pred današnju konferenciju za novinare, dobili dopis iz resornog ministarstva “kojim su im osporeni novoizabrani organi zbog propuesta u priceduri”.

Predsednik BNV smatra “da ako je bilo proceduralnih propuesta, trebalo je ranije o tome da budu obavešteni”.

– Zabrinuti smo zbog otvorenog stavljanja Ministarstva na stranu Stranke pravde i pomirenja (SPP), koja, kako sumnjamo, preko državnog sekretara Rejhana Kurtovića opstruiše rad BNV. Umesto da nam Ministarstvo bude servis i najbliži saradnik, oni nam otežavaju rad – istakao je Slatina.

U aktuelnom sazivu BNV, od izbora u decembru 2022. do početka avgusta ove godine, većinu su imali predstavnici lista SPP i SDA Sandžaka, na osnovu koalicionog sporazuma. Ta koalicija je početkom avgusta rasturena, a novu su napravili SDA Sandžaka i Sandžačka demokratska partija (SDP), iz koje je sadašnji predsednik Adel Slatina.

Zvanično, većnici SDA Sandžaka nisu bili zadovoljni radom predsednice BNV Misale Pramenković, kandidatkinje SPP. Ta partija je, posle više od tri decenije, uspela da preuzme predsedničku funkciju od SDA i njenog lidera Sulejmana Ugljanina. Nezvanično kamen spoticanja postala je sistematizacija radnih mesta u nacionalnom savetu, gde su najbrojniji kadrovi Ugljaninove partije.

Na poslednjim izborima, liste SDP i SPP osvojile su po 12, SDA 11 i jedan mandat pripao je listi Bošnjačko-srpskog saveza (BOSS).

Nova koalicija skopljena je bez potpisivanja sporazuma, već “na reč”.

Ministri Tomislav Žigmanov i Usame Zukorlić i lideri DSHV i SPP, od ranije imaju sklopljen sporazum o saradnji, a prošle godine zajedničke su im bile liste na republičkim i pokrajunskim izborima. U Žigmanovom ministarstvu državni sekretar je Rejhan Kurović, visoki funkcioner SPP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari