Hapšenje Ratka Mladića je veoma važan i pozitivan događaj za Srbiju i njen put ka Evropskoj uniji. Mislim da će njegovo isporučenje Hagu ubrzati članstvo Srbije u EU, odnosno da sada postoji velika mogućnost da Srbija dobije status kandidata i datum početka pregovora do kraja ove godine, jer je njegovo hapšenje bio „kamen spoticanja“ za evropsku budućnost srpskog stanovništva.

Međutim, mišljenje Vlade Belgije o daljoj evrointegraciji Srbije biće zasnovano na izveštaju haškog tužioca Serža Bramerca, koji će on predstaviti za nekoliko dana Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku – ističe za Danas Alen Kundicki, ambasador Belgije u Srbiji, povodom hapšenja i isporučenja Tribunalu u Hagu najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića.

Kundicki veruje da će Bramerc sada promeniti stavke u svom izveštaju koje nisu bile dobre za Srbiju zbog Ratka Mladića, ali naglašava da vlasti u Beogradu moraju da uhapse i preostalog haškog begunca Gorana Hadžića, „što je i obećao predsednik Boris Tadić“. Kako navodi, hapšenje Hadžića je bio važan međunarodni dogovor sa Srbijom, koji treba ispoštovati.

Prema njegovim rečima, hapšenje Mladića nije bitno samo za dalji razvoj Srbije i za njene građane, već i za celokupno međunarodno pravosuđe, kao i za ceo svet, koji već godinama prati situaciju u vezi sa skrivanjem najtraženijeg haškog optuženika.

– Ipak, najvažnije je što će zločini iz prošlosti konačno biti rasvetljeni, jer ćemo imati više informacija o tome šta se zapravo desilo u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, navodi Kundicki.

Naš sagovornik napominje da iako je Mladić uhapšen, Srbija mora da završi i proces reformi koje su neophodne da se sprovedu kako bi dobila status kandidata i početak pregovora za članstvo u EU do kraja godine. Kundicki ističe da ima dovoljno vremena za vlasti u Beogradu da sprovede sve neophodne reforme do decembra kada će Savet ministara EU odlučiti da li Srbija može da dobije status kandidata i datum početka pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari