Evropska komisija uputila je juče, prilikom zvaničnog objavljivanja Izveštaja o napretku Srbije u evropskim integracijama (15. septembar 2008 -15. septembar 2009.) ponovo poziv Evropskoj uniji da počne primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

– Srbija je ostvarila značajan napredak u evropskim integracijama, kako u oblasti ispunjavanja uslova za približavanje EU, tako i u saradnji s Haškim tribunalom, izjavio je juče evropski komesar za proširenje Oli Ren, predstavljajući godišnji izveštaj Evopske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana. On je naglasio da je Srbija veoma ozbiljno pristupila ispunjavanju svojih obaveza. Kada je reč o mogućnosti promene mišljenja Holandije u vezi deblokade Prelaznog sporazuma, Ren je istakao da „kao komesar mora biti optimista“ i dodao je da se nastavljaju napori u cilju promene stava holandskih vlasti. Kako je rekao, od predsedavajućeg EU zavisiće kada će se ovo pitanje naći na dnevnom redu Saveta ministara.

U izveštaju EK, objavljenom juče na sajtu Komisije, navodi se da je Vlada Srbije u prethodnih godinu dana dokazala opredeljenje za približavanje zemlje EU, preduzevši niz inicijativa uključujući i jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma. „Vlada Srbije se pokazala relativno stabilnom i bila je aktivan učesnik u pripremanju zakonodavstva u nizu oblasti i primeni nacionalnih programa o evropskoj integraciji“, piše u izveštaju.

Kada je reč o saradnji Srbije s Tribunalom u Hagu, EK je naglasila da postoji napredak, pozivajući se na izveštaj glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca u kojem se navodi da su srpske vlasti odgovorile adekvatno i na vreme na specifične zahteve, uz napomenu da Ratko Mladić i Goran Hadžić, još nisu uhapšeni. U delu posvećenom saradnji sa EU ističe se da je Srbija preduzela prve korake u saradnji sa misijom Euleks na Kosovu, uz konstataciju da ti napori zahtevaju dalje jačanje saradnje.

Kada je reč o liberalizaciji viznog režima EK je naglasila da je Srbija napravila značajan napredak u oblasti pravosuđa, slobode i bezbednosti. Takođe Komisija naglašava da je Srbija ispunila većinu uslova iz Mape puta. Komisija ocenjuje da je u radu Narodne skupštine ostvaren napredak kroz izmene pravila procedura i usvajanja novog zakona o političkim partijama, ali se istovremeno ukazuje da izborni zakon još nije izmenjen. EK je konstatovala napredak i u oblasti ljudskih prava i zaštiti prava manjina. Iako se u izveštaju ukazuje da su civilna i politička prava u Srbiji zaštićena, navodi se da je bilo incidenata govora mržnje, pretnji i fizičkih napada na novinare, ljude koji se bave zaštitom ljudskih prava, pripadnike homoseksualne populacije, a da počinioci još nisu privedeni licu pravde.

Pragmatičnije prema Kosovu

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer rekao je na konferenciji za novinare da zbog čvrste opredeljenosti srpske vlade za evropske integracije iIi ostvarenog napretka, EU treba da primeni SSP sa Srbijom. Dežer je istakao i da bi Srbija trebalo da se usredsredi na pragmatičniji pristup u odnosu sa Kosovom.

EU statusno neutralna

Evropski komesar Oli Ren je izjavio da „Evropska komisija sada radi na statusno neutralnom temelju kad je reč o našim odnosima s Kosovom“. Ren je predočio mogućnost da, čim ispuni uslove, i Kosovo dobija perspektivu ukidanja evropskih viza. Ren je to rekao na konferenciji za štampu povodom objavljivanja godišnjeg izveštaja EK i ukazao na izglede da EU s Kosovom sklopi i trgovinski sporazum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari