"Sloboda od straha" evropskim institucijama: Kurtijeva vlast poput južnoafričkog Aparthejda 1Foto: Vojin Radovanović

Inicijativa Srba sa Kosova i Metohije „Sloboda od straha“ saopštila je da je večeras uputila pismo na više adresa u evropskim institucijama, zbog situacije na Kosovu i najavila da će nastaviti da ih šalje svakog dana „dok ne prestane nasilje na jugu Srbije“.

 

Među adresama na koje su poslali mejlove je i ona specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, zatim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), Saveta Evrope, Evropskog parlamenta, Ujedinjenih nacija i NATO.

U poruci, ta inicijativa je primaoce mejla zamolila da preduzmu hitnu akciju i izvrše pritisak na Kfor, kosovske i srpske vlasti, kao i druge međunarodne aktere, da se „što pre zaustavi nasilje nad nedužnim srpskim i drugim nealbanskim civilima, kao i prisilno etničko čišćenje srpskog stanovništva sa njihovih ognjišta koje u kontinuitetu traje od vladavine komunizma 1945. godine.

„Zadnji egzodus se desio pod međunarodnim protektoratom 1999 (Rezolucija UN 1244) i traje do danas, 2024. Poslednjih 25 godina ništa nije urađeno da se stvore uslovi za bezbedan povratak 300.000 izbeglica iz 1999. i 2004. Naprotiv – danas je i poslednji prostor gde su se Srbi osećali donekle sigurnima, Severna Mitrovica i okolna mesta zauzeto grubom silom i vrši se teror“, dodaje se u poruci.

Prema oceni te inicijative, vlast kosovskog premijera Aljbina Kurtija „poput južnoafričkog Aparthejda targetira Srbe i njihov konačni egzodus je u toku“.

„Vojnici iz Albanije u okviru Kfora su angažovani u Severnoj Mitrovici kako bi pokazali još više neprijateljstva i primenili silu prema nealbanskom stanovništvu. Čak i albansko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ne odobrava ovu tragediju, jer mnogi od njih znaju istinu o svemu, ali ne smeju slobodno da govore“, navodi ta inicijativa.

Napadi na Srbe i srpsku imovinu su, prema njihovim rečima, sve češći i zastrašujući, a nivo poštovanja Rezolucije 1244 UN i drugih zvaničnih sporazuma kojima se štite ljudska prava „su ništavni na terenu“.

„Torture i hapšenja nevinih ljudi vrše se svakodnevno, više ne postoji ni sloboda kretanja ni građansko delovanje. Ovo vodi ka novom balkanskom ratu koji može da izbije svakog trenutka. Molimo vas da nam pomognete da zaustavimo albansko nasilje i vratimo kući 300.000 izbeglica koje još čekaju da odu kući na Kosovo i Metohiju“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari