"Pogledajmo istini u oči, Srbija je priznala Kosovo": Slobodan Georgiev o Vučićevim merama 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Kada je reč o Kosovu, ostalo nam je da pogledamo istini u oči, izjavio je FoNetu novinar Slobodan Georgiev i ukazao da je Srbija tamo izgubila sve ingerencije, da je sporazum uveliko postignut i da je Srbija faktički već priznala kosovsku nezavisnost.

„Ja mislim da ne postoji više ni jedna zgrada, možda jedino onaj univerzitet u Mitrovici gde postoji grb Srbije na Kosovu i Metohiji. Tako da je ta stvar završena i ne znamo o čemu bi dalje razgovarali“, rekao je Georgijev u serijalu razgovora Kosinus.

On smatra da je sporazum o Kosovu već postignut na Ohridu prošle godine i dodaje da mu jedino nije jasno zašto predstavnici EU i SAD govore da na tome još treba raditi.

„Sporazum je postignut, on se, kao što vidimo, primenjuje. Kosovo je ostvarilo punu upravu na celoj teritoriji nekadašnje autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. I to je to“, ukazao je Georgiev.

Iscrpljene su mogućnosti i za dijalog i za međunarodnu konferenciju, rekao je on, dok je kao poseban paradoks označio to što Zapad, koji je napravio Kosovo, nije hteo da ga primi u Savet Evrope.

„Pretpostavljam da bi neki novi dijalog mogao da bude o tome kako da Srbija prizna ili ne prizna Kosovo, što je ona faktički već i uradila“, uveren je Georgiev.

Za njega je svaki, pa i zamrznuti konflikt na Kosovu, završen dešavanjima u Banjskoj.

„To je bilo to, oni su upali, nisu uradili to što su hteli, Vučić je podigao vojsku, pozvao ga je Blinken, Vučić je povukao vojsku i stvar je završena“, objasnio je Georgiev.

Georgiev nema ni dilemu Kosovo ili EU, jer je integracija zaustavljena, a mi smo žrtve odsustva politike proširenja.

„Mi smo ranije imali tu dilemu i poglavlje 35 šta ćemo i kako čemo sa njim. To je potpuno izlišno. Nema EU integracije. Nje nema što zbog Srbije, ali u velikoj meri i EU. Evropa ne zna šta će sa sobom“, ocenio je Georgiev.

On misli da neće doći do toga da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, ali napominje da se Srbija o tome i ne pita.

„U Savetu bezbednosti, među stalnim članicama, imamo bar tri države koje su sponzori kosovske nezavisnosti, pa ako Kosovo treba da bude članica Ujedinjenih nacija, to je pitanje za njih, to oni treba da rešavaju“, obrazložio je Georgiev.

Upitan o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), Georgiev je konstatovao da to više ne pominje ni direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Prema njegovom viđenju, pitanje ZSO „stavljeno je ad akta i to onda kada je propao plan da se nešto uradi na severu Kosova upadom Milana Radoičića i njegove grupe i od tada te priče više nema“.

„Dakle, nema dinara, nema srpskih oznaka, nema tablica, nema ličnih karata, nema vozačkih dozvola. Kurti je uspostavio punu kontrolu na celoj teritoriji onoga što Albanci tamo zovu Republika Kosovo i sada sa tim ide na nove izbore“, precizirao je Georgiev.

On ne vidi mogućnost za održavanje referenduma o Kosovu i smatra da se to nikada neće desiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari