Slobodna zona u Nišu: Uvođenje besplatnog javnog prevoza je neophodno i moguće

Na 16. slobodnoj zoni u Nišu kritikovan projekat javno-privatnog partnerstva u gradskom i prigradskom prevozu

Ostavite komentar


  1. Neka neko objasni šta je to „besplatan prevoz“ kada se zna da ništa nije besplatno,matematički je nemoguće! Zar će vozači voziti bez plate,autobuse će neko da pokloni,njihovo održavanje,mehaničare neće niko plaćati,infrastrukturu,garaže,gorivo,mazivo,rezervne delove,pdv,porez…etc.isto?! E,to „besplatno“ će platiti punioci gradskog budžeta,svi građani,čak i ako ne koriste javni gradski prevoz! To se otprilike može nazvati „kolektivna solidarnost“ kada daješ pare i za ono što ne koristiš,a u duhu je socijalizma!

    1. Izjave za medije nisu prostor da se krupne ideje izlože, to je stvar za debate emisije, i okrugle stolove. U samoj izjavi možete da vidite da je rečeno, da je u sadašnjim okolnostima to nemoguće. Niš je prezagađen, saobrćaj loše uređen, mnoga sela u okolini ispražnjena. Gospodine besplatno znači da se finasira na drugačiji način, a cilj je da prevoz bude najsavremeniji mogući, a za Vašu informaciju ima gradova gde se to pokazalo izvodljivim, čak i isplativim. Jedan grad nije MZ od 30 domaćinstava, već pre svega sistem javnih usluga, sa samo jednim ciljem, bolji i dostojanstveniji život građana. Pored tih 350 miliona godišnje, gospoda su zaboravila da pomenu da je to javna nabavka od 10 milijardi dinara, a taj ceh plaćaju građani i voze se u autobusima iz „Ko to tamo peva“. A privatni parneri su jeftiniji, jer između ostalog krše zakon o radu. Tako da gospodine ako kako kažete imate mozak upotrebite ga da se na određenu temu informišete, pa tek onda zauzimajte očigledno ideološke stavove.

    2. Pa, to je platforma nove levice u svetu, socijal-marksizma, postmodernizma, odnosno onoga sto neki zovu ‘globalizam’.
      Smesno je koliko nase ‘opozicione’ partije doslovno prepisuju program Demokratske stranke u SAD. Tamo isto nude ‘besplatno’ skolovanje, zdravstvenu zastitu, pa cak jedan kandidat obecava da ce svima isplacivati po 1000$ mesecno ako ga izaberu…
      Komunizam – prazna obecanja, sve je ostalo isto, samo su ljudi sve gluplji…

      1. Bestplatno ne. Uz povecanje poreza ako mislis na Sandersa. Isto i Warren manje vise. Azijat bi ukinuo sve ostale socijalne programe da bi pokrenuo UBI. A niko od njih nije komunista. A cim kazes post-modernizam i izjednacis to sa Marksizmom fasizam pocinje da smrdi sa kilometra.

  2. Kako se i zašto niko u Nišu nije založio za „besplatnu“ struju,komunalije,telefoniju,hleb,internet…? Sve to funkcioniše po istom principu kao i javni prevoz-vaše pare,naša usluga! Sada bi neko da svi poreski obveznici Niša plaćaju „besplatni“ prevoz preko budžeta a da to izgleda kao džabe?!

  3. U tekstu lepo piše da bi besplatan javni prevoz bio u sklopu šireg plana rešavanja komunalnih problema. U svetu postoje primeri takvih rešenja. Kako to da su samo u Srbiji neizvodljiva kvalitetna i kreativna rešenja?

    1. Nerazumem besplatan prevoz ja zivim u selu udaljenom dva kilometra od grada i placam kartu osmdeset dinara u jednom pravcu. Pa i ja hocu da ne placam bus. Ja u mom mestu malom moram sve da platim. Gospodo svaka usluga se placam. To je tako od kad je sveta i vuka.

  4. Besplatan prevoz znaci da prevoznike plati grad Nis a on za to nema para, i nikad ih nece imati.

  5. Ma kakav ‘besplatan prevoz’, to nije izvodljivo za lokalnu vlast u Nišu, kako će oni da se ugrade u nešto što je besplatno…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. i 20. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.