Izborni slogani koje pamtimo od 2016. do danas 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

”Termin nam je 21. jun”, ”Ajmo ljudi”, ”Za našu decu”. Ovako su glasili slogani izbornih lista koji su obeležili prethodne izborne kampanje.

Od poziva na “promenu iz korena” do poruka da “Srbija ne sme da stane”, imali smo veliki broj izbornih slogana. Donosimo vam pregled najupečatljivijih  od 2016. do ovogodišnjih izbora.

Na parlamentarnim izborima 2016. godine SNS je izaša sa sloganima “Srbija pobeđuje” i “Ujedinjeni možemo sve” ukazujući na održavanje napretka, a poruke Srbiji uputile su i opozicione stranke.

DS je pozvala na glasanje “Za pravednu Srbiju”, Dveri i DSS su poželeli “Sreću za Srbiju” dok je SRS poželeo da stavi “Srbiju u sigurne ruke”. Sa druge strane koalicija LDP, SDS i LSV istakla je imena svojih predstavnika sloganom “Čeda Boris Čanak”. SPS je pak poručila građnima “Imaš za koga da glasaš” i “Služimo narodu”.

Izborni slogani koje pamtimo od 2016. do danas 2
Foto: Z. Miladinović/Danas

Predizborna kampanja za Beogradske izbore 2018. godnie bila je obeležena sloganima lista koji su dosta podsećali jedni na druge. Slogan liste Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd imao je neporecive sličnosti sa sloganom liste Ljubiše Preletačevića Belog- Zato što volimo Belovgrad.

Koalicija DJB i Dveri imala je slogan koji je ostao poprilično dobro zapamćen – ”Da ovi odu, a da se oni ne vrate”. Tada još uvek pokret, Dosta je bilo je u ovom predizbornom ciklusu podneo prijavu Upravnom sudu protiv liste ”Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka- Radulović Milorad” zato što, kako je DJB tada navodio, je u pitanju bila lažna lista koja je podneta kako bi ”zavarala birače”.

Na sledećim parlamentarnim izborima 2020. SNS je poručio da je glas za njih, glas “Za našu decu”, SPS je istakao “Mi stojimo postojano”, dok su neke opozicione stranke uputile pitanja građanima poput “Šta nije jasno” (LDP) i “Sloboda se brani glasom. Šta čekamo?” (PSG).

Pokret Metla 2020 se oslonio na svoje ime poslao građanima poruku da je potrebno “počistiti” državu. Neuobičajene opcije izabrali su POKS sloganom “Termin nam je 21. jun” (dan glasanja, prim. ured.) i 1od5 miliona dugačnom porukom “Promenićemo sistem. Izgradićemo Srbiju koja brine o ljudima”.

Parlamentarne izbore 2022. godine pratili su i beogradski. Na republičkom nivou te godine najzapaženiji slogan SNS-a bio je “Mir stabilnost Vučić”, dok je SPS ovog puta u prvi plan istakao predsednika stranke sloganom “Ivica Dačić – za premijera”.

Koalicija Ujedinjena opozicija Srbije je naglasila da je potrebna “Promena iz korena”, dok se koalicija SDS, Nova stranka i 1od5 miliona odlučila za jednostavan slogan “Ajmo ljudi”, a Suverenisti (DJB-ZS-PžS) poručili da “Srbija nije na prodaju”.

Na beogradskim izborim 2022. godine većinu je odnela koalicija oko SNS-a listom ”Aleksandar Vučić- Zajedno možemo sve”. Od opozicionih lista slogan koalicije Ujedinjena Srbija je na lokalu glasio ”Beograd te zove” i bio je dosta dobro prihvaćen.

U članku koji je 3. marta 2022. godine objavljen na portalu Nova.rs, politikolog i stručnjak za komunikacije Nikola Parun je skrenuo pažnju na slogan liste ”Moramo” (Ne davimo Beograd, Zajedno Nebojše Zelenovića, Ekološki ustanak), koja je na parlamentarnim izborima koristila samo naziv liste bez slogana, izneo je da je ”moramo” preuzeto iz zagrebačke, politički slične koalicije na prethodnim izborima koja je glasila ”Možemo”. Slogan ove liste u Beogradu glasio je ”Moramo za dobar grad”.

Slogan koji je obeležio predizbornu kampanju 2023. kako na nivou parlamentarnih izbora tako i u Beogradu je slogan SNS-a. Slogan ”Srbija ne sme da stane” je od samog početka kampanje izazvao burne reakcije javnosti asocirajući ih na rečenicu bivšeg premijera Srbije Zorana Đinđića. Ovaj slogan prilagođen je i beogradskim izborima- ”Beograd ne sme da stane”.

Ovo je takođe bio naziv tribine održane povodom 10 godina od smrti Zorana Đinđića. S druge strane, opoziciona kolona koja na parlamentrarne i lokalne izbore izlazi pod listom Srbija protiv nasilja uz slogan ”Sve mora da stane” i sloganom i nazivom liste aludira na proteste koji se održavaju u Beogradu i širom Srbije od maja ove godine i masovnih ubistava u Beogradu i okolini Mladenovca.

SPS je 2023. godine ponovio poruku sa izbora 2022. i na republičkim i na beogradskim izborima uz imena liste „Ivica Dačić – premijer Srbije“, ”Ivica Dačić – premijer Srbije, Toma Fila- gradonačelnik Beograda”.

Koalicija NADA čiji je pun naziv liste „Dr Miloš Jovanović – NADA za Beograd – Srpska koalicija NADA- Nacionalno demokratska alternativa- Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS)- Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS)- Vojislav Mihailović“, nastupaće na izborima pod sloganom kampanje ”Promene sad”.

Izborni slogani koje pamtimo od 2016. do danas 3
Foto: Promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari