Da li će se vicepremijer Tomaš Taraba naći u sličnoj ulozi kao nekad Zoran Živković: Šta posle atentata u Slovačkoj? 1EPA-EFE/TOMS KALNINS

Dok su sve nade uprte u oporavak slovačkog premijera Roberta Fica ranjenoj 15. maja u atentatu, javnost u Srbiji ne može da se ne podseti situacije iz 2003. sa atentantom i ubistvom premijera Zorana Đinđića.

U prvim satima posle proglašenja Đinđićeve smrti činilo se tada, podsetimo, da će potpredsednik Vlade Nebojša Čović biti taj koji će preuzeti vođstvo, to je prepušteno Zoranu Živkoviću, koji je bio zamenik Zorana Đinđića tih godina i u Demokratskoj stranci.

O tome kako će se situacija posle teškog ranjavanja Fica od strane na licu mesta uhvaćenog atentatora, odviti u Slovačkoj,  znaće se više u narednim satima i po završetku zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost.

U međuvremenu, jedan od prvih zvaničnika koji je dao informacije o stanju premijera je vicepremijer Tomaš Taraba iz Slovačke narodne stranke. Taraba je zadužen u Vladi za životnu sredinu, međutim važnost ovog resora ne svedoči sve o političkoj težini.

Slovačka narodna stranka (SNS) je najmanji koalicioni partner sa kojim je Fico u oktobru prošle godine napravio vladu. SNS je osnovana u decembru 1989. godine, nastavljajući tradiciju Slovačke narodne partije, ali je u međuvremenu pretrpela mnoga cepanja. SNS sebe deklariše kao nacionalističku, hrišćansku i socijalističku stranku, prema dostupnim podacima njen lider je Andrej Danko.

SNS u Vladi Slovačke drži ministarstva prosvete, ekologije i ravnomernog razvoja.

Tomaš Taraba je rođen 1980, kandidat je i na evropskim izborima 2024, i član je slovačkog Saveta za nacionalnu bezbednost.

U tekstu u nedeljniku Radar, objavljenom u aprilu koji počinje sa „loša vremena su na pomolu u Slovačkoj…“, Tomaš Taraba je posebno pomenut.

„Ministar zaštite životne sredine Tomaš Taraba stoga je početkom aprila najavio da će po skraćenom postupku parlamentu biti prosleđen nacrt zakona čijim usvajanjem bi se lokalnim vlastima i ovlašćenim lovcima dalo pravo na odstrel medveda ukoliko se ovi nađu na manje od 500 metara od naseljenih mesta, što je mogućnost kakvu važeća regulativa ne predviđa. Kako usvajanje nekog zakona po ubrzanoj proceduri zahteva širu podršku od one koju vladajuća većina u parlamentu ima, Taraba – koji se prethodno na sastanku s kolegama iz Evropske unije zauzeo da se i na evropskom nivou snizi nivo zaštite mrkih medveda, s argumentacijom da je njihova populacija sada tolika da se više ne mogu smatrati ugroženom vrstom – nije propustio priliku da i politički poentira. „Pružićemo opoziciji priliku da pokaže da li je na strani građana, njihovog zdravlja i života, ili svakojakih neodgovornih nevladinih organizacija koje tvrde da su medvedi biljožderi i da građani nisu u opasnosti“, naveo je u pisanoj izjavi“, navodi se u tekstu.

Takođe se ističe i da je moguća koncentracija moći u rukama Roberta Fica, budući da je njegov prijatelj Peter Pelegrini, predsednik parlamenta, odneo pobedu na predsedničkim izborima. Pelegrini bi trebalo dužnost od Zuzane Čaputove, odlazeće predsednice, da preuzme u junu, ali pitanje je da li će taj datum ostati i sada posle atentata na premijera Fica.

Tomaš Taraba, prema dostupnoj biografiji, od 2019. do 2023. bio je predsednik partije Život. Taraba je suspendovao svoje partijsko članstvo da bi se kandidovao na listi SNS, na kojoj je izabran na parlamentarnim izborima 2023. godine. Taraba je među tri najpopularnija ministra u slovačkoj vladi, sa ukupnim rejtingom od 43 odsto od aprila 2024. godine, tvrdi se. Vrlo je aktivan na društvenim mrežama, prema navodima portala koji mere aktivnosti političara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari