Slovačka podržava Srbiju u EU 1Foto: Twitter

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Narodne skupštine SlovačkeAndrejom Dankom o političkim i ekonomskim odnosima dve države, evrointegracijama Srbije, kao i statusu srpske i slovačke nacionalne manjine.

Premijerka Brnabić naglasila je da je politička saradnja dve države na veoma visokom nivou i da uporedo s tim naše narode vezuju bliski prijateljski odnosi kroz istoriju, saopšteno je iz kabineta.

Brnabić je istakla da Srbija izuzetno ceni principijelan stav Slovačke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Predsednik Parlamenta Slovačke istakao je da Slovačka snažno podržava nastavak procesa proširenja Unije u regionu Zapadnog Balkana, a pre svega evrointegracije Srbije, koju smatra ključnom zemljom regiona i strateškim partnerom Slovačke.

Danko je naglasio da je Evropska unija, bez obzira na trenutne unutrašnje probleme, pre svega porodica država, u kojoj bi Slovačka pre svih želela da vidi Srbiju.

Predsednik Parlamenta Slovačke ukazao je na veoma dobar pristup Srbije kada su u pitanju prava slovačke nacionalne manjine i istakao da Srbija prednjači u uspostavljanju standarda očuvanja jezika i kulture manjina, u odnosu na mnoge evropske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari