Slovačka zatvara Kancelariju za vezu na Kosovu? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Slovačka, jedna od pet zemalja članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, odlučila je da zatvori svoju Kancelariju za vezu na Kosovu, četvrt veka nakon njenog otvaranja.

Vlada Slovačke će zatvoriti Kancelariju za vezu u Prištini, što je korak koji odbacuje napore da se prizna država Kosovo, piše RTK.

Zatvaranje Kancelarije za vezu potvrdilo je Radiju Kosovo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Republike Slovačke.

„Odlukom Vlade Slovačke, Kancelarija za vezu Republike Slovačke u Prištini biće zatvorena do 31. decembra 2024. godine, zbog reorganizacije diplomatske mreže i smanjenja budžeta“, navodi se u odgovoru Odeljenja za komunikacije slovačkog MSP-a.

Odluka o zatvaranju Kancelarije u Prištini doneta je prošlog meseca, u trenutku kada levičarski nacionalistički kabinet premijera Roberta Fica gura napred plan koji preoblikuje slovačke institucije i spoljnu politiku.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova kaže da je odluka deo diplomatske reorganizacije Slovačke.

„Ovakva restrukturiranja diplomatskih mreža u skladu sa strateškim ciljevima i ograničenim resursima evidentna su i u drugim zemljama. Ali Kosovo ostaje posvećeno održavanju i jačanju odnosa koje je razvilo sa Slovačkom“, navodi se u odgovoru kosovskog MSP-a za Radio Kosova.

Slovačka zatvara Kancelariju za vezu na Kosovu? 2
foto EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Visoka: Nije dobar signal

Gezim Visoka, profesor na Odseku za studije mira i sukoba na Univerzitetu grada Dablina u Irskoj, smatra da zatvaranje kancelarije ne sluti na dobro za evroatlantske aspiracije Kosova.

„Zatvaranje Slovačke kancelarije u Prištini ne bi trebalo da bude uznemirujuća vest. Ali činjenica da Slovačka nije priznala Kosovo i da ima spoljnu politiku blisku Srbiji po pitanju Kosova, regiona i rata u Ukrajini, zatvaranje kancelarije nije dobar signal“, kaže ovaj profesor.

Zatvaranje kancelarije u ovom trenutku, mišljenja je, može se protumačiti i kao nespremnost da se prizna Kosovo.

„Ovo barem pokazuje nespremnost da se grade pragmatični diplomatski odnosi, kao što je to Grčka činila u poslednjoj deceniji“, rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Juraj Blanar, piše dalje RTK, je na sastanku u petak sa srpskim kolegom Markom Đurićem u Beogradu izjavio da stav Slovačke o nepriznavanju Kosova ostaje nepromenjen jer, prema njegovim rečima, nezavisnost Kosova narušava teritorijalni integritet Srbije.

U praksi međunarodnih odnosa, kancelarije za vezu odražavaju diplomatske odnose država, jer signaliziraju nejednakost u bilateralnim odnosima. Karakteristike su preddiplomatskih praksi i obično se nalaze u regionu, a ne u glavnim gradovima i dva su nivoa ispod nivoa ambasada i specijalnih diplomatskih misija.

Godine 1999, kada je Kosovo stavljeno pod upravu UN, mnoge zemlje, uključujući i one koje su bile protiv toga, poput Rusije, otvorile su svoje kancelarije za vezu u Prištini, a nakon proglašenja nezavisnosti većina onih koje su priznale Kosovo pretvorile su se u ambasade ili diplomatske misije.

Izvor: RTK (Tekst je preveden sa albanskog)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari