Konferencija o Zapadnom Balkanu na Brdu kod Kranja danas će, uprkos ambicijama i naporima Slovenije kao domaćina i koorganizatora, biti održana bez predstavnika Srbije i Evropske unije. Predsednik Saveta EU Herman van Rompej i predsednik Srbije Boris Tadić saopštili su u petak popodne popodne da ne dolaze na skup.

 Tadić neće prisustvovati zbog nerešenog problema oko imena kosovske delegacije. Srbija je od samog početka branila princip po kome delegacija Kosova može da učestvuje na regionalnim skupovima u skladu sa dokumentima UN, istaknuto je u saopštenju Tadićevog kabineta, a to znači pod imenom Unmik/Kosovo. Organizatori ovo nisu prihvatili, a slovenački predsednik Donald Tirk podsetio je da je Ljubljana priznala Kosovo kao suverenu zemlju.

Van Rompej saopštio je da pozdravlja sve inicijative koje promovišu regionalnu saradnju, dodavši da planira posetu zapadnog Balkana „što je pre moguće“. Na konferenciju ne dolazi ni španski ministar inostranih poslova Mihel Angel Moratinos. U petak nije dato obrazloženje razloga koji su naveli Moratinosa da ne ide na skup, ali je prethodno nagovešteno da on neće doći, ukoliko izostane Van Rompej.

Slovenački premijer Borut Pahor prethodno je izjavio da će konferencija na Brdu kod Kranja biti održana „bez obzira na to ko će na njoj učestvovati a ko ne“. On je dodao i da će konferencija početi u subotu, u 10 sati i da „nikoga neće osuđivati ako ne bude učestvovao na njoj“. Svoj dolazak potvrdio je komesar za širenje EU, Štefan File. Prvi iz regiona, prema nezvaničnim informacijama, stigao je u petak uveče premijer Crne Gore, Milo Đukanović. Učešće su potvrdili i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, makedonski premijer Nikola Gruevski i kosovski premijer Hašim Tači. Konferencija će, prema rečima Tačija, predstavljati preokret u međudržavnim odnosima, u kojima će Kosovo imati svoje mesto. On je ocenio da će izostanak Tadića doprineti izolaciji Srbije i da je to odluka srpskog lidera.

– Pod postojećim uslovima, nijedna država ne bi pristala da sedi za istim stolom za kojim sede predstavnici jedne teritorije iste države koja je proglasila nezavisnost. EU igra na kartu da Srbija prizna Kosovo kao suseda, i smisao čitave priča o dobrosusedskim odnosima je u tome. Ukoliko bi predstavnici Srbije pristali da budu na sastanku na kome predstavnici Kosova ne bi bili predstavljeni i tablom na kojoj stoji „Unmik“, to bi značilo neposredno priznanje nezavisnosti – tvrdi za Danas Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS i bivši ministar za Kosovo i Metohiju.

On dodaje da je pitanje koliko će srpska strana uspeti da istraje u nastojanjima da ne popusti pred pritiscima.

– Pritisak vrše one države članice EU koje su priznale nezavisnost Kosova i njegova krajnja svrha je da se izdejstvuje da Srbija učini isto. Ove države uslovljavaju dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU priznanjem nezavisnosti Kosova i tu su stvari krajnje jasne – tvrdi Samardžić.

Slovenački ministar spoljnih poslova, Samuel Žbogar je, pre par dana na sednici Odbora za spoljne poslove slovenačkog parlamenta, rekao da je prvi cilj te konferencije – interes Slovenije i Hrvatske da se, pred međunarodnom zajednicom, pokažu kao kooperativne, sposobne za dijalog i nalaženje kompromisnih rešenja, pri čemu se sve odnosi pre svega na doskorašnji sukob Slovenije i Hrvatske oko nerešenih graničnih pitanja, zbog čega je Slovenija skoro godinu dana i blokirala dalje približavanje Hrvatske članstvu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari