Cilj Slovenije je jasan, a to je da Srbija što pre postane članica EU. Istovremeno, Srbija mora biti strpljiva, da ozbiljno radi na upitniku koji će Evropska komisija uskoro poslati, kao i na tome da se Mladić i Hadžić što pre nađu u Hagu – ocenjuje u razgovoru za Danas Franc But, ambasador Slovenije u Beogradu.


Da li je, prema vašem mišljenju, prekjučerašnja poseta premijera Boruta Pahora Srbiji bila uspešna? Kako komentarišete izjave predsednika dveju vlada, Pahora i Cvetkovića, da su bilateralni odnosi u usponu?

– Verujem da je poseta bila veoma uspešna. Saradnja dve zemlje je u usponu i bez sumnje se može istaći da je Slovenija najveći promoter Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji. Mislim da smo to dokazali kada se postavljalo pitanje u vezi s viznom liberalizacijom. Jednostavno, nemamo predrasuda prema Srbiji. Naš cilj je jasan, a to je da Srbija što pre postane članica EU, jer je to glavni element uspešnog razvoja ovog regiona.

Da li Srbija može da postane kandidat za članstvo u EU do kraja sledeće godine, kako se najavljuje?

– Slovenija, a čini mi se i većina zemalja članica EU, za to je da Srbija što pre dobije status kandidata. To najviše zavisi upravo od Srbije. Potrebno je da bude strpljiva, da ozbiljno radi na upitniku koji će Evropska komisija uskoro poslati, kao i da se Ratko Mladić i Goran Hadžić što pre nađu u Hagu.

Kako komentarišete to što je premijer Pahor odbio predlog predsednika Tadića da Srbija i Slovenija dele diplomatsko-konzularna predstavništva u trećim zemljama?

– Smatram da je to potpuno nebitna tema. Slovenija je članica EU, šengenske zone i Monetarne unije i zbog toga tehnički i pravno ne postoji mogućnost da se otvaraju zajedničke ambasade. Do toga može doći kada Srbija i druge zemlje s ovih prostora postanu članice EU. U ovom trenutku, ova tema nije za diskutovanje.

Ljubljanski dnevnik Delo preneo je vest da je Pahor „jasno stavio do znanja državnom vrhu u Beogradu da Srbija neće ući u EU dok ne reši pitanje Kosovaö. Da li je ovo tačno?

– Koliko mi je poznato, nije bilo reči o kosovskom pitanju na sastanku premijera Pahora sa srpskim zvaničnicima. Međutim, po mom mišljenju, najavljeni dijalog Beograda će samo pozitivno uticati na put Srbije ka EU.

Ambasada Slovenije se preselila u nove prostorije. Tom prilikom ste rekli da će Ambasada biti „most prijateljstva između Srbije i Slovenije“. Koji su vaši sledeći planovi i kako će se razvijati ta saradnja?

– Ambasada treba da bude prvo mesto za „izgradnju mostovaö između dve zemlje u svim oblastima. Mi ćemo se truditi da nastavimo intenzivnu saradnju sa Srbijom na političkom, ekonomskom i kulturnom nivou. Recimo, pokušaćemo da veću pažnju usmerimo na saradnju među školama, kako bi i srpski i slovenački učenici imali priliku da se međusobno upoznaju i nauče nešto više o kulturama dve države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari