Slučaj „Lovas“ je uspešan projekat proširivanja nadležnosti država za sve međunarodne zločine, bez obzira gde su izvršeni i bez obzira na državljanstvo učinioca ili žrtve, sa jedinim ciljem da se uspešno savlada problem nekažnjivosti za neki od najtežih zločina počinjenih na teritoriji bivše SFRJ, ocenio je zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković na Četvrtoj Interpolovoj međunarodnoj konferenciji eksperata o genocidu, ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u Oslu.

On je dodao da je taj slučaj primer uspešne saradnje srpskih i hrvatskih pravosudnih organa. Stanković objašnjava da je u postupcima za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, pitanje nadležnosti posebno relevantno zbog toga što su, u najvećem broju slučajeva, počinioci, svedoci, mesta zločina i mesta gde se vode istrage ili suđenja nalaze u više država regiona. Stanković napominje da se često dešava da je jedna od država započela sudski postupak, poseduje obiman dokazni materijal, da se svedoci nalaze na njenoj teritoriji, ali da je učinilac u drugoj državi, gde je pobegao kako bi izbegao krivično gonjenje.

– Problem nekažnjivosti zbog bekstva u drugu državu može biti rešen na način da se izvrši transfer započetih postupaka iz jedne u drugu državu, ustupanjem dokaza, ali i kroz dobru saradnju i međusobnu pomoć država u regionu u procesuiranju ratnih zločina – kaže zamenik tužioca za ratne zločine. On ističe da je u slučaju Lovas primenjen princip univerzalne nadležnosti. Prema njegovim rečima, zločin u Lovasu se dogodio u Hrvatskoj, ali su izvršioci prebegli u Srbiju. U međuvremenu, neki od njih su dobili državljanstvo ili prebivalište u Srbiji, objašnjava Stanković, što je otvorilo problem, jer Srbija ne može da izvrši ekstradiciju svojih državljana.

– Taj problem je rešen tako što su dokazi poslati Tužilaštvu za ratne zločine Srbije i srpskim istražnim organima, koji su osnovni predmet proširili – ističe Stanković.

Na konferenciji je bilo oko 200 učesnika iz 36 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari