Iskusni socijalista Živorad Smiljanić verovatno će ostati upamćen kao čovek koji je obavljao najviše javnih funkcija istovremeno. Osim toga što je predsednik opštine Apatin, Smiljanić je još i poslanik u Skupštini Vojvodine, direktor Doma zdravlja u Apatinu i upravnik banje Junaković, član je Upravnog odbora Kliničkog centra Vojvodine i Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Vojvodine.

Međutim, on se za razliku od gradonačelnika Jagodine i Kragujevca, Dragana Markovića i Veroljuba Stevanovića, nije žalio na odluku Agencije za borbu protiv korupcije. Odlučio je da se odrekne svih drugih javnih pozicija, osim one na čelu opštine.

– Ostajem na funkciji predsednika opštine, sve ostalo sam stavio na raspolaganje. Podneo sam ostavku na mesta direktora Doma zdravlja i banje, ističe mi mandat u Radiodifuznoj ustanovi Vojvodine, a očekujem da me Vlada razreši mesta u Kliničkom centru, jer to samo ona može da učini. Ali, moram da naglasim da nisam ja sam sebe birao za te funkcije – kaže Smiljanić za Danas.

On ističe da je primao samo platu predsednika opštine, a da je na drugim mestima volontirao.

– Nikoga više ne zanima ko, šta i koliko je uradio, već samo koliko funkcija obavlja – tvrdi Smiljanić, tokom devedesetih istaknuti vojvođanski funkcioner SPS, koji je u periodu 1997-2000. bio i predsednik Skupštine AP Vojvodine.

Portparol socijalista Đorđe Milićević kaže za Danas da Smiljanić nije prekršio zakon i da on kao portparol stranke može da govori samo o njegovim političkim funkcijama, dok o ostalim Smiljanićevim nameštenjima može da govori isključivo on sam. Iako je svima poznato da stranke imenuju članove upravnih odbora javnih preduzeća, Milićević nije mogao da odgovori otkuda Smiljanić u upravnim odborima više državnih institucija.

Milićević tvrdi da je Živorad Smiljanić izabran za poslanika Skupštine Vojvodine po većinskom sistemu, što znači da su ga građani izabrali „imenom i prezimenom, što je velika čast“. On dodaje da ima puno poverenje u svog stranačkog kolegu i da je uveren da će učiniti sve što je rekao.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da „nije dobro ni za pojedinca ni za stranku da se toliko privilegija koncentriše u rukama jednog čoveka“, ali da situaciju donekle ublažava to što Smiljanić, bar prema njegovim rečima, nije imao ekonomsku korist od angažovanja na više funkcija. Prema njegovim rečima, ovaj slučaj ipak govori o odnosu „izražene lične ambicije i političkog voluntarizma“.

Stanković tvrdi da dosadašnji način raspodele javnih funkcija već ima dug rok trajanja i da će biti potrebno da prođe mnogo vremena kako bi se promenio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari