Smajlović: Nema mane Vučićevoj poseti Pekingu 1Foto: Kabinet premijera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je završio je zvaničnu posetu Kinu.

Njegovu posetu za KomentarPress.net komentarisali su Ljiljana Smajlović, novinarka i bivša urednica lista „Politika“, Jasmina Lukač, urednica političke rubrike lista „Danas“ i Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“.

„Ne nalazim niti jednu jedinu manu poseti Aleksandra Vučića Pekingu. Bezrezervno podržavam jačanje veza izmedju Srbije i Kine. Radujem se i povećanju „meke moći“ Kine u svetu. Mislim da je to dobro i za Srbiju“, rekla je Smajlović za KomentarPress.

Jasmina Lukač je izjavila da ako je premijer i budući predsednik Vučić u potrazi za kreativnim ekonomskim rešenjima, onda njegovo prisustvo na samitu u Pekingu i susreti sa kineskim i ruskim predsednikom, jesu povoljni po Srbiju.

„Uostalom, sve pare sveta su u Kini. Međutim, ako je to njegov način da učestvuje u međunarodnim igrama moći, a to znači igranje na kartu da je Zapadu Srbija važna samo u meri ukoliko je daleko od Istoka, onda to može biti problem. Jer, iskustvo pokazuje, da se Zapad i Istok najlakše dogovore na račun drugih koji su se preigrali. I ako Vučić ekonomski mašta o Srbiji kao balkanskom tigru – ekonomskoj sili, zasnovanoj na jeftinoj, a dobroj radnoj snazi i tehnologiji koja uništava prirodu, taj san može da bude dobar samo za mali broj privilegovanih, koji će živeti na drugom, boljem mestu“, navela je Lukač.

Prema rečima Vladimira Pejića, poseta Vučića Kini je svakako značajna za Srbiju i politički i ekonomski.

„Činjenica da je tamo bio jedini političar iz regiona je pokazatelj velikog značaja Srbije u očima Kine, Rusije i njima bliskih zemalja i veliko poštovanje kako za našu zemlju, tako i za njega lično. Sa druge strane, jačanje odnosa Srbije i pomenutih zemalja je istovremeno i opterećenje, koje sa razlogom ili ne, dovodi u određenu sumnju snažnu opredeljenost ove Vlade ka evrointegracijama i opeterećuje odnose sa zapadnim saveznicima. Na žalost, nije lako bilo kom političaru sa ovih  prostora da pozitivni odnosi sa jednom „stranom“ ne budu problem sa drugom. Najbitnije je da pored diplomatskih aktivnosti Srbija ima konkretne elonomsko-politicke koristi ma koja strana da je u tom trenutku“, istakao je Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari