Hapšenje Ratka Mladića je dobra vest za Srbiju iz nekoliko razloga. Prvo, pokazali smo spremnost da u potpunosti doprinesemo rasvetljavanju i kažnjavanju jednog teškog ratnog zločina čiju bezumnost verovatno nikada nećemo moći shvatiti.

Iako je Međunarodni sud pravde istakao da Srbija kao država nije odgovorna za organizaciju i izvršenje tog zločina, svaka akcija koja vodi njegovom procesuiranju je međunarodna obaveza svih država, a naročito Srbije.

Drugo, pokazali smo da naša politička reč i volja imaju težinu, a da državni organi imaju kapacitet da je sprovedu u delo. Time retroaktivno dobijaju kredibilitet sve ranije tvrdnje da u potpunosti sarađujemo sa Haškim tribunalom i poštujemo svoje međunarodne obaveze, pa će biti interesantno gledati glavnog haškog tužioca kako obrazlaže svoj kritički izveštaj na junskoj sednici Saveta bezbednosti.

Treći razlog za zadovoljstvo je činjenica da se ovim hapšenjem razminirava politički teren između Srbije i Brisela, pa ćemo konačno moći da nastavimo evropski put na osnovu objektivnih i racionalnih kriterijuma. To znači da će u srce političke agende najzad doći unutrašnje reforme, koje građani Srbije priželjkuju kao žedna zemlja kišu. Jučerašnjim događajem će se relaksirati pritisak na Srbiju u tri najteža politička dosijea: dijalog sa Prištinom, garantovanje Dejtonskog sporazuma u BiH i regionalna saradnja. Srbija ima priliku da, obnovom ugleda i moralnog kredibiliteta, nastupi sa manje kompleksa u zaštiti svoga imena i legitimnih interesa u regionu i konačno postane istinski lider i najevropskije društvo u ovom delu kontinenta.

Srbija sada ne sme da se uljuljkuje, već da intenzivira reformsku aktivnost, kako bi Evropska komisija dala preporuku, ne samo za kandidaturu, već i za otvaranje pregovora o članstvu u EU. Ostalo je još manje od četiri meseca za ispunjavanje vladinog Akcionog plana i šteta bi bilo propustiti tu šansu, sada kada postoji velika mogućnost da nijedna država EU ne stavi veto u decembru na potencijalno izuzetno povoljnu ocenu i preporuku Evropske komisije.

Na kraju, ostaje mali žal što je toliko vremena i političke energije izgubljeno zbog jednog čoveka, kome bi samom bilo bolje da se pojavio i branio sebe, dok je bio pri većoj umnoj i fizičkoj snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari