"Smena gradonačelnika na severu Kosova peticijom je nemoguća, škole mogu biti nova žarišta sukoba" 1foto: Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski

Predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević, iz Kosovske Mitrovice, kaže za Danas da život na severu Kosova teče neubičajeno panično i strahovito.

On kaže da na rafovima mnogih radnji nema srpskih proizvoda, kao i da manjka lekova, pa je i snabdevanje KBC Mitrovica na minimumu.

Prisutan je i stari strah – hapšenja od strane Kosovske policije, kaže Arsenijević.

„Zbog ovog opravdanog straha i željom za preživljavanjem, sa severa Kosova se odselilo preko 1.000 ljudi. Deca se ispisuju iz srednjih i osnovnih škola, tačnije već je ispisano preko 90 đaka. Podsetiću vas da se školska godina kod nas završila 26. maja upadom specijalnih jedinica u privremene organe Republike Srbije. Škole se i uglavnom nalaze u neposrednoj blizini zgrada opština koje su trenutno pretvorene u svojevrsne baze specijalnih jedinica policije. Iz tog razloga se mnogi i pribojavaju da školska godina neće ni početi na vreme, a i niko ne želi da pusti decu u skole do kojih se dolazi kroz špalire naoružanih specijalaca“, ukazuje naš sagovornik.

Ocenjuje da upravo škole mogu postati i žarište novih sukoba jer niko ne zna šta je sledeći potez zvanične Prištine.

„Videli smo da ni Zapad ne može mnogo da utiče na akcije zvanične Prištine. Procentualno smanjenje, odnosno premeštanje, specijalnih jedinica za 25 do 50 odsto ne dovodi do stabilizacije, niti bilo kakvih promena na terenu. To je jedna zanimljiva i obmanjujuća igra, gde se te jedinice samo dislociraju na druga mesta u istim opštinama. Ono što je potrebno za deeskalaciju jeste potpuno povlačenje tih neprofesionalnih specijalnih jedinica koje su svojevrsni pandan policiji režima Slobodana Miloševića, a sebe doživljavaju kao neke osvetnike“, smatra Arsenijević.

Govoreći o najavi moguće smene gradonačelnika sa severa Kosova putem peticija, kaže da je to nemoguće.

„Vlada Kosova trenutno izrađuje administrativno upustvo prema kojem bi se budući potpisnici peticije trebali rukovoditi. Za peticiju za smenu gradonačelnika po Zakonu o lokalnoj samoupravi član 72. potrebno je da peticiju potpiše 20 odsto upisanih birača. Nakon peticije bio bi potreban izlazak na svojevrsni referendum na kome bi moralo da izglasa nepoverenje preko 50 odsto upisanih birača u biračkom spisku. Što znači, da bi se izglasalo nepoverenje četvorici gradonačelnika sa ukupno 800 glasova, potrebno je da izglasa nepoverenje 25.000 do 30.000 glasača. Ovu realizaciju čini nemogućom i činjenica da mi na severu nemamo toliki broj punoletnih građana“, tvrdi lider „Srpskog opstanka“.

Arsenijević napominje da je po tom pitanju i kosovski premijer Kurti bio kategoričan – ukoliko građani ne žele smenu tim putem, ti gradonačelnici ostaju do kraja mandata.

„Ovo je jedna podvala sa kojom očigledno žele da pruže prekopotreban legitimitet ovim gradonačelnicima. Jedina mogućnost za realizaciju jeste da gradonačelnici sami podnesu ostavke. Ovaj postupak bi možda uvukao Srpsku listu u bezuslovne izbore“, ukazuje ovaj Mitrovčanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari