Koga je sve zvaničnik Samoopredeljenja 'umešao' u ubistvo aktiviste tog pokreta 2016? 1FOTO: Samoopredeljenje FB

Funkcioner pokreta Samoopredeljenje Sami Kurteši „umešao“ je danas bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija u slučaj smrti aktiviste Samopredeljenja Astrita Deharija 2016. godine.

Na konferenciji za novinare održanoj pred Specijalnim tužilaštvom u vezi sa tim slučajem, Kurteši je opisao Tačija i Veselija kao „državni vrh“ koji je, po njegovim rečima, priznao da je Dehari ubijen.

Kurteši je rekao da su taj slučaj „inscenirali policija, tužilaštvo i Kosovska obaveštajna agencija (KOA)“.

„Naredba je bila politička, sa vrha države, nažalost u to vreme od predsednika zemlje i predsednika parlamenta koji su čak i u medijima priznali da je slučaj Dehari ubistvo i dali su direktnu naredbu svojim saradnicima u Tužilaštvu, Sudu, KOA i policiji da insceniraju slučaj“, rekao je funkcioner Samoopredeljenja.

Po njegovim rečima, petoro tužilaca koji su se bavili tim slučajem bilo je na ivici penzije, dok je poslednji koji je radio „upravo penzionisan“ što je po navodima Kurtešija, korišćeno kao strategija tužilaštva za odlaganje rešenja slučaja.

„Ne može se sakriti zločin ubistva penzionisanjem (tužilaca) i ostavljanjem na pola. Za tri i po godine Afrim Šefkiu nije uradio ništa osim što je (ministarku pravde) Aljbuljenu Hadžiju ispitivao par puta o objavama na Fejsbuku. Nije izdao nikakav nalog za istragu onih koji su naručili ubistvo Astrita Deharija“, naveo je Kurteši.

Ocenio je da je strategija tužilaštva da odugovlače sa rešenjem slučaja „prenošenjem predmeta“ tužiocima pred penzijom.

„Oni potom predaju štafetu zločina sa jednog na drugog. Slučaj ne može da se odugovlači zauvek, biće razjašnjen“, rekao je Kurteši.

Na izjave zvaničnika Samoopredeljenja reagovali su predstavnici opozicije koji su naveli da Samopredeljenje od dolaska na vlast, uopšte ne pominje paljenje Instituta za sudsku medicinu i nestanak Deharijevih DNK uzoraka.

„I pored toga što su na vlasti duže od tri godine, tokom kojih ništa nije urađeno na rasvetljavanju slučaja Dehari, Samoopredeljenje je danas odlučilo da organizuje konferenciju za novinare ispred Specijalnog tužilaštva i da traži pravdu za Astrita Deharija. Da li je to pravda koju ste obećali građanima Kosova i porodici Dehari? Ovo je neprihvatljivo i sramotno”, napisao je član Predsedništva Demokratske partije Kosova (DPK) Perparim Gruda.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Hikmete Bajrami ocenila je da je „sramno i zločinački“ što funkcioneri Samoopredeljenja od dolaska na vlast nisu pominjali nestanak Deharijevih uzoraka iz Instituta za sudsku medicinu, kao ni spaljivanje kancelarija tog instituta.

„Pravda mora ići do kraja. Sramotno je i zločinačko što danas Sami Kurteši u ime Samoopredeljenja nije pomenuo da su se u vreme kada su na vlasti, dešavali i drugi događaji u vezi sa ovim slučajem. Na upravo završenoj konferenciji, predstavnici Samoopredeljenja nisu rekli ni reč o gubitku uzoraka Astrita Deharija u Institutu za sudsku medicinu, koji je pod upravom Ministarstva pravde. O paljenju Instituta za sudsku medicinu ni reči“, napisala je Bajrami.

Astrit Dehari je preminuo u Centru za pritvor u Prizrenu 5. novembra 2016. pošto je bio osumnjičen za teroristički napad iz ručnog raketnog bacača „zolja“ na zgradu Skupštine Kosova.

Prvobitno su policija i tužilaštvo, pozivajući se na rezultate Instituta za sudsku medicinu u Prištini, saopštili da je Dehari izvršio samubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari