Snežana Rakić za Rezoluciju 1244 1Foto: N1

Kada je reč o statusu i sporazumima o Kosovu, Srbija bi trebalo da se drži Rezolucije 1244 i sopstvenog Ustava, izjavila je FoNetu poslanica Narodnog pokreta Snežana Rakić.

U serijalu razgovora Kosinus o rešavanju kosovskog problema, Rakić je naglasila i da Zajednica srpskih opština mora da postoji i opstane na Kosovu, kao zaštitnik srpskih nacionalnih i kulturnih dobara na toj teritoriji.

„Ona će biti garant da će naše relikvije ostati zaštićene“, uverena je Rakić, koja misli i da je pitanje stolice za Kosovo u Ujedinjenim nacijama definisano Rezolucijom 1244, koja to ne predviđa.

„Da li će se ta rezolucija menjati, to zavisi od odgovarajućih međunarodnih činilaca koji su potpisnici rezolucije u Ujedinjenim nacijama. Ipak, to je jedina stvar kojom se mi moramo voditi. I naravno, moramo se voditi Ustavom Republike Srbije, iznad svega“, poručila je Rakić.

Ona smatra da bi bilo dobro da se o kosovskom pitanju narod izjasni na referendumu, ali ne vidi uslove da se to sprovede na pravi način.

„Zašto? Zato što bi se taj referendum verovatno sprovodio pod istim uslovima pod kojima se sprovode izbori i ne mislim da bismo imali relevantne rezultate u ovom momentu. To nije moguće“, ocenila je Rakić.

Govoreći o dilemi Evropska unija ili Kosovo, ona je primetila da je i jedno i drugo u ovom momentu za Srbiju na dugačkom štapu.

„To je, u stvari, fenomen štapa i šargarepe i dokle god se ne napravi međunarodni sporazum koji će definisati šta se očekuje od države Srbije i šta se očekuje po pitanju Kosova, ne verujem da će nam Evropska unija dozvoliti da budemo punopravna članica“, procenila je Rakić.

Ona se osvrnula i na do sada potpisane sporazume, uz konstataciju da mi, zapravo, ne znamo šta u njima piše, dok se između dijaloga i međunarodne konferencije opredelila za drugu opciju.

„Međunarodna konferencija, u prisustvu relevantnih činilaca, daje ugovore koji su obavezujući, koji su zakonski potkovani. Imali smo Dejton, to je bila međunardona konferencija čiji sporazum je i danas na snazi“, podsetila je Rakić.

Ona ne vidi rešenje u zamrznutom konfliktu i objašnjava da je to status kvo na terenu.

Ono što danas imamo upravo je rezultat tog zamrznutog konflikta. Jednostavno pustite da se stvari same rešavaju i dešavaju, a to nije pokazalo rezultate, predočila je Rakić.

Ona vidi i stalni rizik od sukoba na Kosovu, koje je raskrsnica puteva, i zato nisu u pitanju samo srpski i albanski narod.

Imate i strane sile koje zapravo tim sukobom mogu da se pozicioniraju bolje ili lošije na prostoru Balkana. I zato je to žarište i večiti izvor sukoba. To je za nas jedna nepovoljna činjenica, zaključila je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari