Predstavnice Srpske napredne stranke koje su posle majskih izbora došle na visoke državne pozicije izgleda da odbijaju da koriste rodno osetljiv jezik, odnosno primetno je da ne prihvataju svoje funkcije u ženskom rodu u javnim nastupima i u komunikaciji sa medijima.

Jorgovanka Tabaković i njeni saradnici koriste isključivo termin „guverner“, a ne guvernerka Narodne banke Srbije, dok Zorana Mihajlović i Alisa Marić nisu ministarke već „ministri“.

U centrali SNS objašnjavaju za Danas da izbegavanje ženskog roda „nije ustaljena praksa“ kod naprednjaka, već da njihove funkcionerke imaju pravo da same odlučuju koji jezički oblik će da koriste.

Tabakovićeva je još po izboru na čelno mesto u NBS jasno poručila da ona „nije guvernerka, već guverner“. Takođe, u zvaničnim saopštenjima na internet sajtovima Vlade Srbije funkcije ministarki energetike i sporta navode se isključivo u muškom rodu.

Među najavama aktivnosti ministara objavljeno je, na primer, da će „ministar omladine i sporta u Vladi Srbije Alisa Marić prirediti čast ispraćaja srpske reprezentacije na šahovsku olimpijadu u Istanbul“. Zorana Mihajlović je, reklo bi se, tu najdoslednija. Čak i u naslovima saopštenja koja se odnose na ministarku energetike navodi se „ministar Mihajlović“. Jedno od saopštenja ovog ministarstva glasilo je: „Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović najavila je danas…“

Na pitanje Danasa zašto ne koristi termin „ministarka“, u kabinetu Mihajlovićeve su nam objasnili da je njena zvanična funkcija „ministar“, što je u skladu sa Zakonom o ministarstvima, kao i da se upotrebom tog oblika „ravnopravnost žena na visokim pozicijama izdiže na viši nivo“. Iz kabineta ministarke poručuju, ipak, da je na medijima da li će tu njihovu želju poštovati ili ne.

Profesorka psiholingvistike Svenka Savić, koja se decenijama bavi upotrebom rodno osetljivog jezika, kaže za Danas da navedenim funkcionerkama SNS „nedostaje jezičko obrazovanje“. Ona objašnjava da su praktično sve političarke, koje su bile na vlasti do izbora u maju, prošle organizovane obuke iz ove oblasti, dok se predstavnice dojučerašnje opozicije nisu odazivale na takve pozive.

Guverner(ka)

„Predstavnice aktuelne vlasti ne treba da probijaju led, jer smo već imali prethodnih godina i guvernerku i ministarke. Pritom, kada žena kaže da je guvernerka nije manje vredna, samo ukazuje da je ona ta ženska osoba“, objašnjava Svenka Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari