Tvrdnje Vladimira Đukanovića, poslanika i člana Glavnog odbora Srpske napredne stranke, da bi Srbija, posle najava koje stižu iz Londona, trebalo malo da prikoči sa evropskim integracijama jesu lični stav, proizilazi iz izjave Zorana Babića, šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije.


„Nema tu nikakvog zaokreta u spoljnoj politici Srbije. Strateški cilj SNS i Srbije, a to je više puta ponovio i premijer Aleksandar Vučić, jeste ulazak u EU i mi od toga nećemo odustati. Naš put je put evropskih integracija. Svako, međutim, ima pravo da iznese svoj stav o svim pitanjima, pa i o evropskim integracijama i tu nema ničeg spornog“, kaže Babić za Danas. Gotovo identične odgovore o slobodi mišljenja u redovima SNS dobili smo i od drugih poslanika naprednjaka, koji istovremeno podsećaju da je i sam premijer nedavno konstatovao da u redovima SNS ima više od 60 odsto onih koji su za ulazak Srbije u EU, ali da je oko 36 odsto evroskeptičnih naprednjaka. U toj grupi umerenih evroskeptičara je i poslanik Đukanović.

„Lično sam protivnik ulaska Srbije u EU, iako ne sporim da je EU strateško opredeljenje Srbije. Politiku shvatam kao delatnost u kojoj moraš najviše da izvučeš za svoju zemlju, a otvoreno suprotstavljanje članstvu Srbije u EU u geopolitičkoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi jednostavno nije u našem interesu. Još precizniji da budem, svako od nas ko nije pristalica članstva ima objektivan problem što nema šta da ponudi kao alternativu jer drugih integracionih procesa nema ili su u začetku, ali svakako su veoma daleko od Srbije. Sami ne možemo, odnosno moramo negde da se integrišemo kako bismo opstali i objektivno, bar za sada, ne postoji druga opcija osim integracije u EU“, objašnjava Đukanović.

Na pitanje zašto onda treba prikočiti sa evropskim integracijama kada ima obećanja da će uskoro biti otvoreno i prvo pregovaračko poglavlje, poslanik SNS kaže da je to zato što se ne zna kako će EU izgledati 2020. godine kada Srbija bude primljena u članstvo. Napominje da je vrlo pažljivo pročitao intervju Denisa Kifa, britanskog ambasadora, jednom beogradskom dnevniku u kome on decidirano kaže – „Nadajmo se da ćemo u reformisanoj EU biti u prilici da dočekamo reformisanu Srbiju“. A poznato je, ističe Đukanović, da Velika Britanija insistira na pregovorima sa Briselom o reformisanju same EU i preti da će iz nje izaći ukoliko se ne prihvate zahtevi Londona. Referendum o opstanku Velike Britanije u EU najavljuje se možda već za narednu godinu, a svakako najkasnije do kraja 2017.

Đukanović napominje i da nije u koliziji sa svojom strankom, a ponajmanje sa premijerom Srbije, već samo poziva na opreznost u budućim koracima, isto onako kao što to čini i britanski ambasador u Srbiji.

Da podsetimo, oktobra 2013. premijer Aleksandar Vučić je na godišnjici osnivanja SNS naveo da je stranka nastala iz potrebe Srbije da preživi, a da je cilj koji je postavila – da do 2020. postanemo članica EU. „Ovo ću reći otvoreno prvi put, mi ne krijemo da je naš cilj da Srbija 2020. postane punopravni član EU i mi ćemo taj zadatak da ostvarimo. Mi, za razliku od drugih, kada nešto kažemo, to i ostvarimo i to je onda sigurno“, rekao je Vučić.

Anđelković: Hrabro iznosi svoj stav

– Đukanović spada među one poslanike koji ponekad imaju hrabrosti da iznesu i svoj lični stav, koji ne mora da bude iskoordiniran sa strankom. Većina poslanika predstavljaju uglavnom stranački instrument. Sa njegovom idejom se svakako slažem, jer smešno je da srljamo u EU kad ne znamo šta će sa njom biti. Stvorili smo predstavu pred svima u svetu da smo spremni da svima načinimo ustupke zbog evropskih integracija, ali smatram da bismo svima trebali da pošaljemo poruku da nam je dobrobit Srbije pre svega cilj, kaže za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari