Srpska napredna stranka uskoro bi trebalo da postane članica grupacije Evropska narodna partija (EPP). Visoki zvaničnici s kojima smo prethodnih dana razgovarali na kongresu EPP u Bukureštu obećali su podršku SNS na putu ka članstvu u ovoj organizaciji evropskih stranaka desnog centra.

Ne želim da prejudiciram termin našeg prijema, ali moram da kažem da su partneri iz evropske narodnjačke grupacije prepoznali šta su ciljevi naše stranke, kao i našu iskrenu želju da doprinesemo razvoju porodice evropskih narodnih partija i ispunjenju njenih ciljeva – kaže za Danas Nebojša Stefanović, potpredsednik SNS, koji je na dvodnevnom kongresu EPP predvodio delegaciju naprednjaka, koji su bili prisutni u svojstvu posmatrača.

Stefanović ističe da su u Bukureštu ostvarili brojne kontakte. „Želeli smo da predstavimo šefovima narodnih partija i samoj organizaciji vodećih narodnjačkih partija Evrope platformu SNS i ono šta su glavni ciljevi stranke u pravcu reformi, borbe protiv korupcije i celokupne evropske agende Srbije. Upoznao sam predstavnike EPP s novim rukovodstvom SNS, s rezultatima izbora održanih ove godine u Srbiji, kao i sa činjenicom da je na Skupštini SNS izabran novi predsednik Aleksandar Vučić, koji je prvi potpredsednik vlade i predvodi borbu protiv korupcije u našoj zemlji”, kaže Stefanović.

O pristupanju SNS grupaciji EPP Stefanović je razgovarao s Rodi Krats, dugogodišnjom potpredsednicom EPP i predsednicom Odbora za ženska prava, Jaime Mauor Orejom, potpredsednikom EPP u Evropskom parlamentu, Antoniom Lopezom Istruizom, generalnim sekretarom EPP, a sreo se i sa Frankom Fratinijem, potpredsednikom Evropske komisije i nekadašnjim ministrom inostranih poslova Italije.

Nebojša Stefanović se u svojstvu predsednika Skupštine Srbije sastao u Bukureštu s predsednikom Predstavničkog doma Rumunije Valerijem Stefanom Zgoneom. Tokom sastanka konstatovano je da dve zemlje nemaju spornih pitanja, ali i da postoji potreba za proširenjem parlamentarne saradnje.

Fratinijeva podrška

– Franko Fratini je obećao punu podršku SNS-u u pogledu kandidature za prijem u članstvo EPP i ocenio da će stalni dijalog s tom evropskom političkom opcijom biti veoma značajan. Predložio je i niz konkretnih koraka kako bismo što brže i bolje upoznali EPP sa SNS, našim programom i aspiracijama, posebno kada se radi o iskrenoj želji za evropskim putem Srbije – ističe Nebojša Stefanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari