Disciplina mora da vlada, ne zdrav razum i savest: Hoće li bar neki poslanik SNS i SPS podržati predlog opozicije? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Ne može se očekivati da će bilo koji poslanik vladajuće koalicije podržati izmene i dopune zakona koji uređuje rudarenje, a koje je predložila opozicija, jer kako su izabrani, tako se i ponašaju i nemaju političku odgovornost direktno prema građanima već samo prema partiji, a uz to su ucenjeni ili su u SNS-u zbog direktne finansijske koristi.

To kažu sagovornici Danasa odgovarajući na pitanje hoće li lideri SNS i SPS uspeti da nalože baš svim svojim poslanicima da glasaju protiv opozicionog predloga, iako možda ne podržavaju otvaranje rudnika Rio Tinta u dolini Jadra.

Opozicija je, sakupivši 86 potpisa, Narodnoj skupštini predložila Predlog izmena i dopuna zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji bi, prema rečima predsednice Skupštine Ane Brnabić, mogao da se nađe pred poslanicima krajem septembra.

Opozicija ovim izmenana postojećeg zakona želi da zaustavi projekat Jadar kompanije Rio Tinto za koji se vlast zalaže. Međutim, ekološki aktivisti ali i opozicionari smatraju da među pripadnicima vladajuće koalciije, SNS i SPS, ima onih koji se protive ovom projektu. Moguće i da ih ima i među poslanicima, ali veliko je pitanje smeju li oni da glasaju onako kako smtraju da treba ili je partijska disciplina iznad svega.

Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike, za Danas kaže da se sigurno može očekivati da će poslanici vladajuće većine postupiti onako kako im centrala naredi.

Disciplina mora da vlada, ne zdrav razum i savest: Hoće li bar neki poslanik SNS i SPS podržati predlog opozicije? 2
Foto: Fonet TV

– Sad, da li će to biti glasanje protiv predloga opozicije, nedolazak na glasanje ili neki sofisticiraniji manevar poput podnošenja amandmana koji bi obesmislili suštinu predloga, treba videti. Ali, disciplina će se održati, iz razloga što se poslanici uopšte nalaze na tom mestu jer ih je partijsko rukovodstvo stavilo na izbornu listu – oni nemaju političku odgovornost direktno prema građanima, već samo prema partiji, što je odlika našeg izbornog sistema – objašnjava on.

I dodaje da ono što znamo jeste da ni SNS ni SPS ne tolerišu nedisciplinu niti puštaju svoje poslanike da glasaju prema savesti.

– Takođe ne uzimaju u obzir predloge opozicije i nema nikakve šanse da će oni biti prihvaćeni, sem ukoliko ne postoji neka politička trgovina. Iz prošlog saziva skupštine je ostalo preko 30 zakonskih predloga opozicije koji nisu ni stavljeni na dnevni red – navodi on.

I opozicionari se ne nadaju podršci bilo koga iz skupštinske većine.

Zoran Lutovac, predsednik DS, kaže za Danas da će skupštinska većina glasati kako im se kaže.

Zoran Lutovac
foto FoNet Milica Vučković

– Kako su izabrani, tako se i ponašaju. Vučić im je rekao da su bez njega niko i ništa i oni su na to aplaudirali. Do promene može doći ako osete da mu se bliži kraj. A nije isključeno da mu se to desi, ako tvrdoglavo bude insistirao na kopanju litijuma, protiv čega je skoro dvotrećinska većina građana – smatra on.

Ni Radomir Lazović, kopredsednik ZLF, ne očekuje glasove naprednjaka i socijalista.

Disciplina mora da vlada, ne zdrav razum i savest: Hoće li bar neki poslanik SNS i SPS podržati predlog opozicije? 3
foto FoNet Zoran Mrđa

– Ne sumnjam u glasačku mašinu SNS-a, jer se radi o ljudima koji ili su ucenjeni ili su u SNS-u zbog direktne finansijske koristi. Ali sa druge strane, prema informacijama koje imam, u najvišem vrhu SNS-a postoje ljudi, poput Miloša Vučevića, (premijera i predsednika SNS prim. aut) koji su zabriniti za svoju karijeru i zato su obazrivi prema iskopavanju litijuma – navodi on za Danas.

Objašanjava da oni vide koliki je otpor građana i plaše se da će ugroziti svoju poziciju i karijeru jer će im ceo mandat proći u nasilju nad ovim društvom da bi se sprovodio projekat Rio Tinta.

– Vučević je počeo mandat u ozbiljnoj senci Ane Brnabić koja se ponaša kao da je i dalje premijerka. Da ne bude zablude, Vučević se ne protivi litijumu zbog osećaja odgovornosti, već želi da poboljša svoju ličnu poziciju, plašeći se da će otići u istoriju bez traga kao najomraženiji premijer koji vrši nasilje nad društvom koje ne želi litijum – zaključuje Lazović.

Predlog izmena zakona potpisalo je 86 poslanika iz svih parlamentarnih opozicionih opcija, dok je sa druge strane 111 posalnika SNS, 13 socijalsita, sedam poslanika Zdrave Srbije-Ruske stranke-Ujedinjene seljačke stranke, po šest poslanika iz PUPS, SVM i SDPS i pet poslanika iz JS.

Narodna skupština donosi odluke većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika. Većinom glasova svih narodnih poslanika (126 narodnih poslanika) Narodna skupština odlučuje o zakonima kojima se uređuju pojedine oblasti državnog i društvenog života kao što su: referendum i narodna inicijativa; uživanje individualnih i kolektivnih prava pripadnika nacionalnih manjina; plan razvoja i prostorni plan; javno zaduživanje; teritorija autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave; zaključivanje i potvrđivanje međunarodnih ugovora, kao i druga pitanja određena Ustavom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari