Od buke oko “greha” opozicije, delanje SNS ostaje u hladovini: Do kada opozicija može da odustane od izbora a da se ne nađe na izbornom listiću? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ako opozicija odluči da ne želi da se nađe na glasačkom listiću na izborima 2. juna, odustajući na taj način od izbora, rok za povlačenje iz tog procesa je 17. maj.

Međutim, ako se bude odlučila da odustane nakon tog datuma, s obzirom da će glasački listići biti već proglašeni, učestvovali – ne učestvovali, građani će ipak za njih moći da glasaju.

Tako su za Danas objasnili stručnjaci za izborne procese, imajući u vidu da je u poslednja dva dana najaktuelnija tema u političkom i društvenom smislu, obaranje lista opozicije Biram borrbu i Kreni-promeni na više opština u Beogradu i u pojedinim gradovima.

Međutim, nekoliko sati nakon vesti da su liste oborene, opozicione strukture dve navedene političke organizacije izašle su stavom da, ukoliko im sve liste ne budu odobrene, bojkotovaće izbore. Tada, takođe posle par sati, lista Biram Novi Beograd, iako oborena, proglašena je, a prema najavama opozicionara, isti slučaj će biti i sa ostalim opštinama i gradovima.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, vest o tome da su i druge liste posle obaranja ipak prošle – nije objavljena.

U međuvremenu jedan od lidera bojkot opozicije Dragan Đilas pozvao je „sve opozicione stranke na razum i odgovornost prema građanima“.

On je pozvao opoziciju da povuče svoje liste jer je jasno „da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnog izbornog procesa“.

„Ostavimo usamljene Vučićevu i Nestorovićevu listu – takve izbore niko ne može priznati. Izborimo se za Beograd i ostale gradove u Srbiji, boreći se za izborne uslove za sve buduće izbore i zbog svih budućih generacija“, naveo je Đilas i dodao: „Uklonimo međusobne barijere i sujete i ostvarimo istorijsku pobedu koja će značiti kraj Vučićeve vlasti“, zaključio je lider SSP.

Predstavnici opozicije čije su liste oborene tvrdili su po objavljivanju vesti da je to učinjeno nezakonito, optužujući vlast za opstrukciju, krđenje zakona i izvrdavanje dogovora.

Od buke oko “greha” opozicije, delanje SNS ostaje u hladovini: Do kada opozicija može da odustane od izbora a da se ne nađe na izbornom listiću? 2
Foto: Privatna arhiva

– Kao što je i bilo najavljeno od strane opozicije, SNS neće odustati od posezanja za svim legalnim i nelegalnim sredstvima ne bi li onemogućila opoziciju da se takmiči na fer i poštenim izborima. Sa druge strane, čini mi se da je i opozicija prihvatila pravila političke igre kojom upravlja SNS, a u kojoj je odnos političke moći i dominacije jedino merilo političke akcije – kaže za Danas Dušan Lj. Milenković, politički konsultant.

U tom kontekstu vidim i odbacivanje lista na beogradskim izborima, kaže dalje, ali i reakciju opozicije tj. pretnju izlaskom iz izbornog procesa i blokadom izbornog procesa.

– Deluje da će vlast ispuniti zahtev opozicije i još jednom se povući pred njihovim političkim zahtevima, pa možda i ne bude potrebe da se dalje razmišlja o povlačenju iz izbornog procesa, za čiji formalni akt ima još par dana – zaključuje on.

Od buke oko “greha” opozicije, delanje SNS ostaje u hladovini: Do kada opozicija može da odustane od izbora a da se ne nađe na izbornom listiću? 3
Foto: Print screen N1

Prema rečima Bojana Vranića, profesora Fakulteta političkih nauka, prigovori na liste, njihovo odbacivanje i dopunjavanje nisu novost u izbornom procesu.

– Situaciju oko tri beogradske opštine i Jagodine deo društveno-mrežne javnosti je do te mere naduvao da jedino čime se opozicija trenutno bavi je gašenje požara oko toga jesu li se sapleli o ono što su sami tražili, i slično – smatra sagovornik Danasa.

Kako dodaje, opozicija koja izlazi na izbore je ogolila svoju infrastrukturnu slabost, da nema mesne i opštinske odbore koji mogu da iznesu proces kandidature, poput sastavljanja liste ili skupljanja potpisa – i odatle greške i obaranja.

– Ali, stvari onda treba nazvati tim imenom, a ne da se radi padom u neku rupu koju sa SNS zajedno kopali. S druge strane, naivno je misliti da će SNS igrati fer, to nije od aprila ove godine. Međutim, od buke oko “greha” opozicije, delanje SNS ostaje u hladovini – zaključuje Bojan Vranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari