"SNS svakodnevno krši Ustav, zašto bi poštovao Statut": Sagovornici Danasa o izjavi Šormaza da je izborom Vučevića prekršen akt stranke 1Foto: Z. S. M.

Naivno je očekivati od političke organizacije koja ne poštuje ni sopstveni statut, da poštuje Ustav i zakone u državi u kojoj je na vlasti, ocenjuju sagovornici Danasa, upitani da prokomentarišu izjavu doskorašnjeg funkcionera “naprednjaka” Dragana Šormaza, da izbor Miloša Vučevića za prvog čoveka SNS-a nije legitiman, zbog kršenja stranačkog statuta.

Šormaz je za agenciju Beta rekao da predsednik stranke prema najvišem aktu političke organizacije nema pravo da predlaže svog naslednika.

"SNS svakodnevno krši Ustav, zašto bi poštovao Statut": Sagovornici Danasa o izjavi Šormaza da je izborom Vučevića prekršen akt stranke 2
foto FoNet Aleksandar Barda

“Prema Članu 41. Statuta SNS-a, da bi kandidatura za predsednika bila legitimna, potrebno je da je podrži najmanje 15 opštinskih odbora i to u pisanoj formi, što se u ovom slučaju nije desilo”, istakao je Šormaz.

On je naglasio da će Vučević biti prvi predsednik u istoriji srpskog višestranačja koji nema podršku baze i članstva.

“Nikada na čelo stranke nije izabrana osoba koju prethodno nije predložilo članstvo kroz mesne, opštinske ili gradske odbore. Miloš Vučević je oktroisani predsednik i to govori da u SNS-u nema demokratskog odlučivanja. Čak i Putina za predsednika Jedinstvene Rusije uvek predlaže baza”, kazao je Šormaz.

Prema rečima Janka Veselinovića, čelnika Pokreta za preokret, to što tvrdi Dragan Šormaz izgleda vrlo verovatno.

“Ako je neovlašćeni predlagač predložio izbor novog predsednika stranke, onda je Miloš Vučević nelegalan predsednik, kao što je, izgleda, bio Aleksandar Vučić nakon što mu je istekao mandat. Ali, naravno, ne bih gubio dragoceno vreme iščitavajući njihov statut. Neka to, ako neko zatraži, provere nadležni organi. Ali ono što je važno – kako bi iko očekivao da stranka koja uzrokuje potpuno gaženje ustavnog poretka i vladavine prava može da se unutar svoje kuće ponaša na drugi način. Ali je ovo ipak malo previše i od njih. Tamo ipak ne moraju da kupuju glasove”, poručuje Veselinović.

"SNS svakodnevno krši Ustav, zašto bi poštovao Statut": Sagovornici Danasa o izjavi Šormaza da je izborom Vučevića prekršen akt stranke 3
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, navodi da ga od, kako je naziva, “napredne mafijaške organizacije” ništa ne iznenađuje. On ukazuje da je prošli put protivkandidat Aleksandra Vučića na unutarstranačkim izborima, advokat Vladimir Cvijan, nađen utopljen u Dunavu, te da je ta smrt i dan danas obavijena čitavim nizom misterioznih okolnosti.

“Još je strašnije što je istaknuti član Srpske napredne stranke, Veljko Belivuk, izjavio da ima brojne informacije u vezi ove smrti. Tako da izbor stečajnog upravnika ove nekada vodeće stranke u liku Miloša Vučevića mimo pravila i procedura jasno pokazuje da ova stranka koja ni unutarstranačke propise ne poštuje, neće poštovati ni Ustav ni zakone. Kako vode stranku tako će i državu. A svi vidimo dokle su nas doveli”, naglašava Milivojević.

Predsednik Izvršnog odbora Pokreta slobodnih građana Aleksandar Radovanović osvrnuo se na Dragana Šormaza kao kritičara stranke čiji je koliko juče bio član. On kaže da mu je zanimljivo da je Dragan Šormaz tek 2023. godine, posle decenije članstva i funkcionisanja u organizaciji, shvatio da je član stranke u kojoj, bez obzira na brojno članstvo, jedan čovek odlučuje o svemu.

"SNS svakodnevno krši Ustav, zašto bi poštovao Statut": Sagovornici Danasa o izjavi Šormaza da je izborom Vučevića prekršen akt stranke 4
Aleksandar Radovanovic foto PSG

“SNS svakodnevno krši Ustav i više zakona ove zemlje, izvrgava ruglu poslovnik Narodne skupštine, pa ne znam kako može da se očekuje da poštuje sopstveni statut. Svi ljudi koji su deo tog sistema, pa i doskorašnji članovi poput Dragana Šormaza, dostojanstvo su ostavili ispred vrata prostorije u koju su ušli da popune pristupnicu, i tim činom pristali da je jedino važno da se radi na promociji lidera te stranke i njegovih poteza, ma koliko oni često bili kontradiktorni i sumanuti”, ističe Radovanović.

Kako dodaje, svima je jasno da SNS nije nikakva politička organizacija, već interesno društvo u koje se ulazi da bi se stekla nekakva lična korist, pa je samim tim sada potpuno izlišno baviti se formalizmom.

“Siguran sam da bi u takvoj strukturi mogli da se sprovedu i izbori koji su u skladu sa Statutom, i da bi efekat bio isti, ali su očigledno odlučili da nema potrebe da na tako nešto gube vreme”, ocenjuje Radovanović.

On podseća da ni Vučić nije išao na reizbor unutar stranke, bez obzira na to što mu je mandat bio istekao još 2016. godine, nakon što je nasledio Tomislava Nikolića, te da ni Dragan Šormaz, niti bilo ko drugi, oko toga nije pravio neki problem: “Takođe, većina njihovih lokalnih odbora je u statusu povereništva, odnosno umesto da članovi biraju ko su im lokalni lideri, njih postavlja rukovodstvo stranke i to je status koji traje od osnivanja te organizacije.”

Sagovornici iz SNS-a koji su se javili na poziv novinara Danasa, kazali su da u ovom trenutku ni zvanično niti nezvanično ne žele ništa da komentarišu, jer je “situacija u stranci veoma napeta”.

Podsetimo, predsednik Srbije i bivši lider naprednjaka Aleksandar Vučić najavio je da će na Vidovdan, 28. juna, formirati “narodni pokret”, uz napomenu da je “zamolio” naprednjake da mu se pridruže i budu njegov stožer. Četiri dana ranije SNS će birati rukovodstvo.

Po Statutu predsednika SNS-a predlaže 15 odbora

U statutu vladajuće stranke, u članu 41, jasno se navodi da novog predsednika partije mora da predloži najmanje 15 opštinskih odbora, što je prema Šormazovim rečima u ovom slučaju zanemareno. “Predsednika Stranke bira Skupština, po pravilu, tajnim glasanjem. Skupština može da odluči da izbor predsednika obavi javnim glasanjem. Kandidata za predsednika Stranke predlaže najmanje petnaest opštinskih odbora. Predlog kandidata za predsednika Stranke podnosi se Skupštini u pisanom obliku”, piše u statutu SNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari