SNS može da poštuje Stojadinovića, ali ne i da mu odaje počast u ime Srbije

Sagovornici Danasa kritikuju premijerku zato što je položila cveće na grob nekadašnjeg zvaničnika Kraljevine Jugoslavije

Ostavite komentar


  1. Mogli bi nesto da dodate i o:

    Cirkular izveštava o razgovoru na Bledu između potpredsednika Saveza Davida Albala i predsednika vlade Milana Stojadinovića: »Kojom prilikom je g. dr Albala opširno obavestio g. pretsednika Kraljevske vlade o organizovanoj antijevrejskoj kampanji u našoj državi, o mučnom utisku koji je ona proizvela na Jevreje u zemlji i van nje, kao i o mogućim teškim posledicama koje mogu nastati po Jevreje u Jugoslaviji ako se ta kampanja ne obustavi.«

  2. Sta je cudno?
    S(N)S je ista kao jereza ,jedino sto Zelja i s(n)s batinasi nemaju zelene kosulje i naci pozdrav…ali ,ne bih se zacudio da uskoro imaju i to,,,

  3. To su sve dokazi o stranci iz koje dolazi Brnabić?Napadaju se drugi da se ne bi otkrio pravi identitet napadača?

  4. za vreme Stojadinovića Jugoslavija je bila ekonomski najjača, mudrim pribiližavanjem nemačkoj bila je na putu da izbegne razaranja Drugog svetskog rata. Sve dok Stojadinović nije protivpravno proteran iz zemlje, a Jugoslavija nekoliko godina kasnije glupošću onih protestanata 27. marta uvučena u pogubni Drugi svetski rat.

  5. Vucic i Seselj objektivno imaju problem sa idolima. Eto Vucic kao zna ko je i sta bio cacanin Milan Stojadinovic pa je knjigu o njegovoj metodologiji rada predao Ani Brnabic.
    Iako vrlo obrazovan Milan Stojadinovic, koji je cak radio i u francuskom ninistarstvu finansija , je potpuno bescasan politicar. On je proneverio. KRV 1, 3 miliona Srba koji su poginuli braneci se od Austro-Ugarskih, Nemavkih i Bugarskih fasista. Naime Nemacka je po okoncanju Prvog svetskog rata trebala Srbiji da isplati 5 MILIJARDI ZLATNIH SVAJCARSKIH FRANAKA, Stojadinovic i Profesor Pravnog fakulteta Markovic, opljackali su kroz prihvatanje reparacija od Nemaca u isluzeni. I starim fabrikama. STojadinovic tadasnji ministar Finansija sa Markovicem je organizovao najpre otkup u bescenje, vaucera od nadohnade za reparaciju, a potom su izmenom zakona umesto astrononske nadohnade u zlatu pristali da se naplata izvrsi u naturi. Onda su svojim rodjacima i prijateljima dali te fabrike i kasnije u novcu naplatili obo sto su od seljaka koji su izneli teret Prvog svetskog rata. I Markovic i Stojadinovic poziveli su dugo posle ove najvece pljacke u proylom veku, ili.sti bi danas rekli korupcije. ProfesorMarkovic je umro mirno u Beogradu, pedesitih godina. A, Stojadinovic je prebegao u Argentinu sa sve opljackanim kapitalom. Sa tim novcem i posle Stojadino iceve smrti radi njegov zet Crnohorac. Ne bi me cudilo da su ovi naprednjaci i nekoga od Stojadinovicevih potomaka uclanili u svoju stranku kao sponzora.
    Bez obzira sto zajednobastine istu ideologiju, oni su slicni i po nacinu sticanja bogatstva. Otimacinom kradjom i pljackom

  6. Kakva sramota za drzavu. Strasno je sto ova vlast nema nikakav orijentir u glavama, oni ne znaju ili ne zele da znaju sta je dobro a sta zlo, sta je casno, a sta necasno i izdajnicki prema sopstvenom narodu. I sta drugo moze biti rezultat takvog mraka u njihovim glavama, nego potpuna propast i sunovrat Srbije.

  7. Čak i u najrastegljivijim definicijama Stojadinović teško da može biti proglašen za fašistu. On nije bio čak ni ona vrsta reakcionarnog konzervativizma koja se nalazi na na samoj granici sa sa fašizmom i oko koga može biti vođena diskusija da li pripada toj sferi ili ne, poput recimo, na našu žalost kanonizovanog, Nikolaja Velimirovića. Ako su temeljni postulati fašizma protivljenje sistemu parlamentarne demokratije, antisemitizam i istovremeno protivljenje kapitalizmu i komunizmu – onda Stojadinović definitivno ne spada tu. U njegovo vreme u Jugoslaviji nije bilo nikakvih progona Jevreja, niti pokušaja da se ukine parlamentarni sistem, iako je to tada bila praksa u Evropi, recimo Metaksas je ukinuo demokratiju u Grčkoj u isto vreme. Takođe, Stojadinović je smenjen relativno lako, odlukom kneza Pavla i članova njegove partije, što baš i nije obeležje autoritarnih fašističkih vođa. Što se tiče spoljne politike, Stojadinović se tu po malo čemu razlikovao od tadašnje evropske prakse, i na istoku i na zapadu, jer su i Pilsudski i Staljin i Čemberlen i Dapadje pregovore i pravili razne kombinacije sa Hitlerom i Musolinijem. Jereza nije bila nikakva nova stranka, već je nastala ujedinjenjem Narodne radikalne stranke, Jugoslovenske muslimanske organizacije i Slovenačke ljudske stranke – istih onih stranaka koje su i pre Stojadinovića najčešće bile vladajuće u Kraljevini Jugoslaviji. Tako da je Stojadinovićeva ideologija u suštini samo nastavak Pašićeve ideologije u njegovoj poslednjoj fazi. Naravno, ima mesta za kritiku i njegove spoljne i njegove unutrašnje politike, ali proglašavati ga za fašistu naprosto nije tačno. Naročito ova konstatacija kako između njega i Ljotića gotovo da nije bilo razlika. Temeljni stubovi Ljotićevog ZBOR-a su bili zalaganje za stalešku državu (što je podrazumevalo ukidanje demokratije) i antisemitizam, dok kod Stojadinovića nije bilo ničega od toga.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.