Opozicija za Danas o tome da li SNS planira da “zbrza” sednicu parlamenta povodom izbora nove vlade: Bićemo tamo i iskoristiti svaki minut 1foto FoNet Ana Paunković

Vlada Srbije biće izabrana u zakonskom roku, rekla je Ana Brnabić za N1, ne precizirajući da li će to biti slučaj pre ili posle prvomajskih i uskršnjih praznika. Rok za imenovanje novog sastava Vlade ističe 6. maja.

Novosti su, međutim, objavile nezvanična saznanja da bi sednica Skupštine Srbije na kojoj će se birati nova vlada trebalo da počne 29. ili 30. aprila, da neće biti promene strukture kabineta, broj resora ostaje isti i samim tim se neće menjati Zakon o ministarstvima.

Novosti su objavile i da će se sednica Predsedništva Srpske napredne stranke održati u nedelju, 28. aprila, kada će, navodno, Miloš Vučević, mandatar za sastav nove vlade i predsednik SNS, saopštiti imena novih ministara.

O imenima ko će zauzeti koje ministarsko mesto, saznanja gotovo da nemaju ni režimski mediji, tabloidi, pa su i spekulacije vrlo šture i u mnogim slučajevima i kontradiktorne.

Sagovornici Danasa iz redova opozicije kažu da će prisustvovati sednici Skupštine na kojoj se bude birao sastav nove vlade, kako iz takozvane bojkot opozicije tako i iz delova one koja na izbore izlazi.

Saglasni su i da navodi o tome da neće biti promene Zakona o ministarstvima pretpostavljaju pokušaj režima da se rasprave sa opozicijom u Skupštini izbegnu, uoči junskih izbora.

zdravko ponoš
foto A.H./ATAImages

Zdravko Ponoš, narodni poslanik i lider SRCE, kaže za Danas da će učestvovati na sednici parlamenta posvećenoj biranju sastava nove vlade.

– Naravno da ćemo učestvovati. Sednica Skupštine na kojoj se bira vlada je jako važna. Mandatar će izaći sa sastavom kabineta i sa eskpozeom. I jedno i drugo zaslužuje pažnju i razmatranje – ističe Zdravko Ponoš.

Kako dodaje, jasno je da je SNS namerio da zbrza – zbog toga se ne menja ni broj ministarstava pa neće ni zakon.

– S druge strane, to će svakako biti vlada kontinuiteta personalne vlasti Aleksandra Vučića pa nije posebno ni važno koliko ima ministarstava i ko su ministri – zaključuje on.

Opozicija za Danas o tome da li SNS planira da “zbrza” sednicu parlamenta povodom izbora nove vlade: Bićemo tamo i iskoristiti svaki minut 2
foto Dušan Milenković/ATAImages

Nikoga ne iznenađuje što SNS i u ovoj kampanji ukida debatu u Narodnoj skupštini, mišljenja je Peđa Mitrović, poslanik Stranke slobode i pravde.

– Oni čine sve da građani Srbije ne čuju istinu o stanju u zemlji, da nisu prihvatili nijedan zahtev opozicije da bi se sproveli makar minimalno fer izbori, da nisu primenili nijednu od prioritetnih preporuka ODIHR-a, da žele da izbegnu kritike što u ovakvoj krizi imamo tehničku Vladu koja bez ikakve kontrole puna četiri meseca radi bez ikakvog legitimiteta, kao što nemaju legitimitet ni ovi takozvani izbori – kaže Mitrović za Danas.

Prema njegovim rečima, taj njihov antidržavnički manir da svaku instituciju zemlje koja treba da radi u interesu svih građana Srbije tretiraju kao svoj mesni odbor je opasan za budućnost Srbije.

– Jedna partija, SNS, odlučuje o svemu što se u zemlji dešava vodeći se samo interesom svog rukovodstva. SSP će prisustvovati sednici i kao uvek do sada beskompromisno, principijelno i argumentovano kritiovati vladajuću većinu za nagomilane probleme i rastakanje zemlje. Neka se spreme, neće im biti lako – zaključuje poslanik SSP.

Opozicija za Danas o tome da li SNS planira da “zbrza” sednicu parlamenta povodom izbora nove vlade: Bićemo tamo i iskoristiti svaki minut 3
Foto: Ne davimo Beograd

Radomir Lazović, narodni poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta, kaže za Danas da izbor nove vlade je jedna od najvažnijih sednica u toku godine.

– I mi ćemo iskoristiti svaki minut, ma svaki sekund da objasnimo građanima da nova Vlada SNS-a predstavlja kontinuitet štetnih politika koje su devastirale naše društvo. Zeleno-levi front je jedna od najaktivnijih poslaničkih grupa u Parlamentu, što je u skladu sa našim konceptom da se borimo i u institucijama i na ulici i svuda gde je javni interes ugrožen – kaže Lazović.

Srbija je danas zemlja sa jednim od najvećih ekonomskih nejednakosti u Evropi, ističe dalje.

– Ekipa bliska SNS-u prigrabila je ogromna bogatstva, a velika većina građana se bori za egzistenciju. Cene hrane vrtoglavo rastu već godinama. Od prosečne plate ne može da se kupi prosečna potrošačka korpa, a od minimalne plate ne može da se živi. Sa druge strane od posledica zagađenja vazduha godišnje premine preko 15 hiljada ljudi, a pijaću vodu nema trećina Vojvodine, kanalizaciju nema 40% građana. Za vreme vladavine SNS-a odselilo se oko 400 hiljada građana, uglavnom mladih, a javni dug je više nego dupliran. Nova Vlada će samo nastaviti sve ono što je dovelo do ovako poražavajućih podataka, a najnovija megalomanska prevara EXPO i kupovina naoružanja dodatno će nas zadužiti – smatra on.

Kako dodaje, “kada se borimo za bolje izborne uslove i protiv krađe na izborima, moramo da razumemo da se u stvari borimo da popravimo ovo sumorno stanje u našoj državi.”

– Građani žele promene, žele da mogu da žive od svog rada, da ne strahuju za bezbednost dece, da se ne sklanjaju nedodirljivim kriminalcima na ulici. Zato mi biramo borbu i suprotstavićemo se SNS-u na svim mestima, borićemo se za svaku opštinu, grad, ma ulicu ili mesnu zajednicu. Nećemo ništa prepustiti bez borbe SNS-u – zaključuje Radomir Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari