Nova pobeda naprednjaka i novi debakl demokrata obeležili su u nedelju održane lokalne izbore u Zaječaru, koji su protekli uz mnogo tenzija i povremene fizičke incidente. Najviše glasova osvojila je SNS, drugi je URS, treća koalicija SPS-PUPS-JS, a četvrti LDP i samo ove liste će imati odbornike u Skupštini grada. Novu lokalnu vlast, koju su do sada držali URS i gradonačelnik Boško Ničić, trebalo bi da naprave SNS i koalicija oko SPS.

Prema podacima Gradske izborne komisije i političkih stranaka, SNS je osvojila oko 45 odsto glasova, URS oko 32 odsto, socijalisti jedanaest, a LDP nešto više od pet odsto. Glasove za DS dalo je 3,2 odsto građana izašlih na birališta. GIK navodi da je izlaznost bila 54,85 odsto, a da je glasanje „teklo uobičajeno“, osim incidenta na biračkom mestu u selu Velika Jasikova, koje je zatvoreno posle fizičkog obračuna.

Kandidat SNS za gradonačelnika Saša Mirković rekao je da je ubrzo po objavljivanju rezultata razgovarao s liderom SPS Ivicom Dačićem. „Premijer je zvao da nam čestita pobedu i dogovorili smo koaliciju. Naš prvi zadatak biće samo rad, rad i rad“, kazao je novinarima Mirković.

Predsednik URS Mlađan Dinkić čestitao je lideru SNS Aleksandru Vučiću na rezultatu u Zaječaru, mada je naglasio da izborna kampanja nije bila fer, budući da je lokalna televizija sve vreme favorizovala naprednjake. Dinkić je, na konferenciji za novinare u Beogradu, poručio da bi nadležna regulatorna tela ubuduće trebalo da u kampanjama reaguju na neravnopravan tretman stranaka u medijima.

Izrazivši zadovoljstvo zbog rezultata Ujedinjenih regiona, koji su osvojili samo jedan odsto manje nego na prethodnim izborima u Zaječaru, Dinkić je podsetio da je SNS osvojila 39 odsto glasova „nakon kampanje koja je bila bazirana, ne na lokalnim temama, već na popularnosti Aleksandra Vučića“.

„Ovaj rezultat URS je posle svega toga odličan, u okolnostima gde smo se kao vladajuća stranka borili kao gerila“, rekao je Mlađan Dinkić, primetivši da je u Zaječaru „samo LDP osvetlao obraz opozicije“.

Predsednik DS Dragan Đilas izjavio je da je rezultat demokrata bio „sramotno loš„, ali i da su zaječarski lokalni izbori još jedni u nizu koji su protekli u atmosferi medijskog linča. Đilas je na konferenciji za novinare rekao da je za takvo stanje u medijima kriva i DS, jer dok je bila na vlasti nije izgradila institucija koje bi sprečile da „oni koji dođu kasnije, vraćaju zemlju i društvo unazad“.

Zbog toga je zadatak DS, ukazao je Đilas, da vrati veru i nadu građanima da će stati na put stvaranju jednopartijskog sistema u Srbiji.

Preko cenzusa od opozicije samo LDP

Potpredsednik Liberalno-demokratske partije Bojan Đurić je na konferenciji za novinare istakao da je LDP jedina stranka koja je samostalno izašla na vanredne izbore u Zaječaru i jedina iz opozicije koja je prešla cenzus. „Ovo je očigledno kraj velike i važne epohe u političkoj istoriji Srbije, jer danas više nema partija iz 90-ih u obliku koji smo znali, i ostanak DS ispod cenzusa pokazuje da je to vreme prošlo. Nismo srećni zbog toga, ali ovo je tačka kada može početi nešto novo“, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari