SNS preuzela odgovornost za put Srbije ka EU 1Foto: Lejla Kogej

Kao evropski poslanik i član Evropske narodne partije (EPP) pozdravljam novog člana EPP i čestitam Srpskoj narodnoj stranci prijem u našu sredinu.

Tim potezom SNS će dobiti bolji uvid u evropske politike, moći će da ojača prijateljske odnose sa partijama članicama EPP po celoj Evropi i biće u prilici da se osloni na njihova iskustva tokom pregovora o pridruživanju Srbije EU, navodi za Danas Franc Bogovič, poslanik EPP u Evropskom parlamentu, komentarišući prijem naprednjaka u EPP. SNS je, podsetimo, prekjuče postala pridruženi član ove „porodice stranaka“ desnog centra iz država EU i šire.

Bogovič ističe da „svako članstvo u EPP donosi nove saveznike i prijatelje na putu ka EU“.

– I kao što je EPP preuzela odgovornost za vođenje EU, SNS preuzima odgovornost kako povesti Srbiju u Evropsku uniju. SNS se pridružila najvećoj političkoj grupaciji u Evropi, koja ima predsednika Evropske komisije i najviše predstavnika u EP, i tako je preuzela demokratske i hrišćanske vrednosti, odgovornu socijalnu politiku i proevropsku orijentaciju. EPP jasno podržava nastavak procesa proširenja EU i ako Srbija nastavi sa ekonomskim i drugim reformama i da aktivno radi na pregovaračkim poglavljima, EPP će se sigurno zalagati da Srbija što pre dobije pristup Evropskoj uniji, konstatuje Franc Bogovič.

Internacionalna sekretarka SNS Jadranka Joksimović kazala je povodom prijema u EPP da je to „veliki i važan dan za stranku, ali i za Srbiju“, preneli su elektronski mediji. Ona je istakla da je pridruženo članstvo najveći stepen pridruživanja koje može da ima stranka iz države koja nije članica EU, poručivši da će se SNS truditi da kroz partijske kanale uradi što više za Srbiju.

„Mislim da smo posle dve godine razgovora, priprema, poseta koje su imali našoj stranci, misija za upoznavanje rada, strukture i programa SNS, na pravi način uspeli da pokažemo da je SNS istinski nosilac ekonomskih reformi, političke i regionalne stabilnosti, što je prepoznato kod stranaka u EPP“, navela je Joksimović.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) bila je uzdržana prilikom glasanja o prijemu SNS. Lider HDZ Andrej Plenković naveo je govoreći o toj temi da „smatramo da SNS kao vodeća stranka u Vladi Srbije treba u ovom procesu da ispuni obaveze koje se tiču otvorenih pitanja vezanih za poglavlje 23, a ona se odnose na dobrosusedske odnose i rešavanje niza pitanja za procesuiranje ratnih zločina, rešavanje pitanja koja se odnose na zaštitu manjina, pitanja o Zakonu o regionalnoj jurisdikciji, koja su na neki način još otvorena u odnosima Hrvatske i Srbije“.

EPP okuplja stranke desnog centra, među kojima su i nemačka CDU, koju predvodi kancelarka Angela Merkel, mađarski Fides i austrijska Narodna partija, te brojne druge partije, uključujući Savez vojvođanskih Mađara.

Čestitka Mekalistera

Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta i funkcioner EPP, poručuje za Danas da čestita SNS na prijemu za pridruženog člana EPP. „Ubeđen sam da će obe strane, EPP i SNS, imati koristi od bliske saradnje i unapređenog političkog dijaloga“, ukazuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari