Koliko je istinito: Vučić tvrdi da SNS ima 47,6 odsto podrške, a stranka Dragana Đilasa 5,6 procenata? 1Foto: Screenshot/TV Pink

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je, čim je stigao u loznički kraj i suočio se sa kamerama i pitanjima novinara, da je opozicija, koja zagovara nerudarenje i iskopavanje litijuma – na vrlo niskom nivou, kada je reč o podršci u biračkom telu.

Pitanje o tome da li je njegovom režimu opao rejting nakon što je zauzeo pozicije promotera kompanije Rio Tinto, naveliko je u fokusu javnosti, pogotovo nakon masovnih demonstracije u sred leta i avgusta, kada je na ulice Beograda izašlo nekoliko desetina hiljada građanki i građana.

Vučić je u Loznici, gde je došao da brani i objašnjava svrsishodno iskopavanja litijuma, naveo sledeće: „Stranka Miloša Vučevića, uz koju se dodaje Aleksandar Vučić, samostalno je na 47,6 odsto, drugi je SPS, treći je Đilas sa 5,6 procenata, četvrti je ovaj Rokfelerov potrčko sa pet odsto. Ostali su značajno niže“.

Pretpostavlja se da je „Rokfelerov potrčko“ u Vučićevim rečima – Savo Manojlović, lider Kreni-promeni.

Koliko je istinito: Vučić tvrdi da SNS ima 47,6 odsto podrške, a stranka Dragana Đilasa 5,6 procenata? 2
foto Printskrin N1

– Nisu mi nerealne te brojke koje je izneo predsednik Srbije. Mi smo i ranije imali masovne proteste i slično, ali Aleksandar Vučić je i dalje održavao svoje biračko telo relativno stabilnim. To vidimo sa ovime što on radi i u medijskoj sferi i u poseti Loznici i u susreti sa Emanuelom Makronom… – kaže za Danas Dejan Bursać, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Vučiću je bitno da u ovoj priči održi svoj procenat podrške birača na 45, 46, 47 odsto…, dodaje.

– To njemu donosi vlast na svakim izborima. A, ovo što se dešava u opozicionom delu javnog mnjenja, odnosno pitanje da li se mobilisalo 10, 50 ili 100 hiljada na protestima, dokle god on održava svoje biračko telo, njemu je to, ustvari, poenta delovanja… – smatra naš sagovornik.

Tako da nije mi isključeno, ističe dalje, da je Vučić saopštio realne brojeve kao što mi nije isključeno da opozicija stoji ovako loše.

– Opozicija je imala prilično značajan porast na izborima. Nakon toga nisu nikakvu odgovornost podneli, nikakav novi plan izneli. Recimo i to da su na ovim protestima u vezi sa litijumom prilično neaktivni – ističe Bursać.

Prema njegovim rečima, možda je to i svesna strategija, ali, dodaje, da se to, svakako, odražava na rejting.

– Tako da kad podvučem, zaista mi nije to neka nerealna situacija to što je Vučić naveo – zaključuje Dejan Bursać.

Kako Danas saznaje, brojeve koje je Vučić izneo u javnost u vezi sa rejtinzima opozicionih stranaka uradila je najverovatnije agencija za istraživanje javnog mnjenja – Ipsos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari