Kako su zapravo glasali poslanici SNS i SPS o zakonu protiv litijuma: Objavljen dokument 1foto: R.Z./ATAImages

Dokument o glasanju za predlog zakona o izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se traži zabrana geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma, o kom se prošle nedelje raspravljalo u parlamentu, juče je objavljen na sajtu Narodne skupštine.

Kako je na to putem svog naloga na platformi Iks istakao Aleksandar Ivković iz European Western Balkans, ovaj dokument o rezultatima glasanja za predlog zakona pokazao je interesantne rezultate kada je u pitanju glasanje predstavnika vladajuće koalicije.

Iako je predlog zakona koji je dobio 84 glasa „za“ potpisalo 86 opozicionih poslanika, mnogo je interesantnije je bilo glasanje vladajuće koalicije, pogotovo kada se uzme u obzir da su tokom sednice čvrsto stajali pri tome da se sa predlogom zakona ne slažu i da su po tom pitanju usaglašeni.

Činjenica da je od 13 poslanika Socijalističke partije Srbije koji se nalaze u aktuelnom sazivu parlamenta, protiv predloga zakona glasalo je sedam, mada je predsednica poslaničke grupe SPS i potpredsednica Skupštine Srbije Snežana Paunović poručila u nekoliko navrata tokom zaseadanja da opozicija svojim argumentima nije nikoga uspela da ubedi da za predlog ovog zakona glasa.

Ista poruka dolazila je i iz poslaničkih klupa Srpske napredne stranke, međutim od 112 narodnih poslanika, 97 je tog dana bilo u parlamentu i glasalo protiv.

Ovo može ukazivati na određeni nivo neusaglašenosti vladajuće koalicije po pitanju teme litijuma, što se u javnosti spekuliše mesecima i na čemu su insistirali i predstavnivci opozicije nebrojeno puta tokom skupštinskih sednica.

Ako se još dodatno uzme u obzir da je Paunović tokom sednice izjavila da se kaje što je SPS podržao izbor Šapića na funkciju gradonačelnika Beograda, uprkos naporiama pozicije da uveri u njihovo jedinstveno političko delovanje, takve izjave a i ovakvo glasanje mogu indicirati mnogo ozbiljnija razmimoilaženja u stavovima unutar vladajuće koalicije.

Poslanici su u Skupštini o predlogu zakona o eksploataciji ruda litijuma i bora raspravljali su od 7. do 10. oktobra u okviru redivnog jesenjeg zasedanja Narodne skupštine.

Žučna rasprava koja se odvijala u Skupštini tokom zasedanja, ali i performans vladajuće koalicije koja je nije htela da da kvorum za održavanje sednice jasno su postavili ton zasedanja i ukazivali na njegov nenminovni rasplet i ne usvajanje zakona, ali ovakvi rezultati glasanja mogu se tumačiti kao potvrad navoda opozicije da u redovima vlasti postoje ljudi koji projekat „Jadar“ ne vide kao „najveću razvojnu šansu za Srbiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari